Wykonanie
Bardzo dobra, nieco inna niż zwykła kartoflanka. Używałam długich ostrych
zielonych papryk. Aby obrać je ze skóry, podpiekłam je w piekarniku. Trzeba uważać aby
papryk za bardzo nie spiec - chodzi o to aby spiekła się skórka a nie miąższ. W zależności od ostrości
papryki, można ich dodać więcej lub mniej.Inspiracją był przepis z tej strony
składniki 3 - 4 porcje1 lub 2 długie, zielone
ostre papryki chili, opieczone i obrane ze skóry, pozbawione pestek2 mała
cebule, pokrojone w kostkę1 łyżeczki mielonej
kolendry1/2 łyżeczki mielonego
kminu2 ząbki
czosnku, posiekane500 g
ziemniaków, obrane i pokrojone w duża kostkę
Sól i
pieprzok 750 ml
bulionu z kurczakaŚmietana lub
jogurt grecki do doprawieniaPosiekana
kolendra, do podaniaprzygotowanie
Ostre papryki po obraniu pokroić na spore kawałki. Rozgrzać
olej w szerokim garnku; dodać
cebulę i smażyć na średnim ogniu, często mieszając, aż zmięknie, około 4 minut. Dodać
kolendrę,
kmin,
czosnek i
ziemniaki, a następnie
paprykę, 1/2 łyżeczki
soli , wymieszać. Przesmażać razem kilka minut, a następnie dodać
bulion. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień. Gotować przykryte, aż
ziemniaki będą miękkie - około 25 minut. Doprawić
solą i
pieprzem. Część
ziemniaków możemy lekko rozgnieść. Wlać do miski; dodać
śmietanę lub
jogurt, posypać posiekaną
kolendrą. Smacznego !