Wykonanie
Wiosenna, zielona zupa krem na pożegnaie zbiorów
czosnku niedźwiedziego. Koniec zachwytów nad jego urokami.
Czosnek przekwitł bezpowrotnie, liście zaczynają żółknąć. Zdażyłam zebrać dosłownie ostatnie kwiatki, które są jadalne tak samo jak liście. Następne zbiory za rok.Zupa jest bardzo aromatyczna i lekko pikantna, właśnie dzięki zielonym listkom
czosnku.Składniki na 4 porcje:
50-60 g liści
czosnku niedźwiedziego ( spora garść)3-4
ziemniaki1
cebula1 ząbek
czosnku0,75-1 l
wywaru warzywnegosólpieprzgałka muszkatalowa2 łyżki
masła ghee
jogurt grecki lub kwaśna
śmietanaWykonanie:
ziemniaki umyć, obrać i pokroić w grubą kostkę. Obrać
cebulę i
czosnek. Rozdrobnić w garnku rozgrzać
masło, wrzucić pokrojną
cebulę i przysmażyć bez zrumieniania. Dołożyć
ziemniaki z
czosnkiem i cały czas mieszając lekko zrumienićzalać
bulionem warzywnem i gotować około 15-20 minut, aż
ziemniaki będą miękkie w międzyczasie przygotować
czosnek niedźwiedzi. Umyć, oberwać ogonki, pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować. Kilka listków zostawić do przybrania zupygdy
ziemniaki będą miękkie,
wywar przy pomocy blendera zmiksować na gładki kremdodać
sól,
pieprz, odrobinę
gałki muszkatałowej i zmiksowany
czosnek niedźwiedzi. Już nie gotować na talerzach przybrać kleksami
śmietany i pokrojonymi w cieniutkie paseczki listkami zielonego
czosnku oraz kwiatkamiŻYCZĘ SMACZNEGO !