ßßß Cookit - przepis na Zupa krem z czosnkiem niedźwiedzim

Zupa krem z czosnkiem niedźwiedzim

nazwa

Wykonanie

Wiosenna, zielona zupa krem na pożegnaie zbiorów czosnku niedźwiedziego. Koniec zachwytów nad jego urokami. Czosnek przekwitł bezpowrotnie, liście zaczynają żółknąć. Zdażyłam zebrać dosłownie ostatnie kwiatki, które są jadalne tak samo jak liście. Następne zbiory za rok.
Zupa jest bardzo aromatyczna i lekko pikantna, właśnie dzięki zielonym listkom czosnku.
Składniki na 4 porcje:
50-60 g liści czosnku niedźwiedziego ( spora garść)
3-4 ziemniaki
1 cebula
1 ząbek czosnku
0,75-1 l wywaru warzywnego
sól
pieprz
gałka muszkatalowa
2 łyżki masła ghee
jogurt grecki lub kwaśna śmietana
Wykonanie:
ziemniaki umyć, obrać i pokroić w grubą kostkę. Obrać cebulę i czosnek. Rozdrobnić w garnku rozgrzać masło, wrzucić pokrojną cebulę i przysmażyć bez zrumieniania. Dołożyć ziemniaki z czosnkiem i cały czas mieszając lekko zrumienić
zalać bulionem warzywnem i gotować około 15-20 minut, aż ziemniaki będą miękkie w międzyczasie przygotować czosnek niedźwiedzi. Umyć, oberwać ogonki, pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować. Kilka listków zostawić do przybrania zupy
gdy ziemniaki będą miękkie, wywar przy pomocy blendera zmiksować na gładki krem
dodać sól, pieprz, odrobinę gałki muszkatałowej i zmiksowany czosnek niedźwiedzi. Już nie gotować na talerzach przybrać kleksami śmietany i pokrojonymi w cieniutkie paseczki listkami zielonego czosnku oraz kwiatkami
ŻYCZĘ SMACZNEGO !
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2014/05/zupa-krem-z-czosnkiem-niedzwiedzim.html