Wykonanie
Liście mniszka lekarskiego, aby użyć je do przygotowania zupy muszą być
młode, czyli przed kwitnięciem, aby nie były gorzkie. U mnie spokojnie można jeszcze takie znaleźć w zacienionych miejscach ogrodu.Połączenie
szpinaku i mniszka według mnie jest bardzo dobre, a zupa w smaku trochę przypomina szczawiową. Myślę, że mniszek lekarski jeszcze zagości w mojej kuchni ;)

Składniki :150 g liści mniszka (bez łodyg)300 g
szpinaku1 duża
cebula2 ząbki
czosnku1 łyżka
masła1,5 litra
wywaru warzywnegopół szklanki 30%
śmietanysól,
pieprzPrzygotowanie:
Cebulę kroimy w kostkę, a ząbki
czosnku przeciskamy przez praskę i szklimy na
maśle, a następnie dodajemy do
wywaru warzywnego. Zagotowujemy.Liście mniszka płuczemy w zimnej wodzie i wkładamy razem ze
szpinakiem do gotującego się
wywaru. Trzymaj na średnim ogniu przez 1o minut, następnie miksujemy, jeszcze raz zagotowujemy i wlewamy
śmietanę. Doprawiamy
solą i
pieprzem.Podajemy z ugotowanymi
ziemniakami lub grzankami.Smacznego!