Wykonanie
Witam! Dziś wtorek, a w związku z tym, jak zapowiedziałm wczoraj,
pora na przepis z
mięsem Dziś będzie to
pierś z kurczaka w sosie
migdałowym wg przepisu G. Ramsaya z książki Great Escape. Jest to danie kuchni indyjskiej, w której bardzo często używa się
orzechów, w tym mielonych do zagęszczenia sosu. Danie jest delikatne, aromatyczne i bardzo smaczne. Polecam!
Składniki :500g
piersi z kurczaka4 ząbki
czosnku2cm świeżego korzenia
imbiru1 łyżka
soku z cytrynysól i
pieprz25g
migdałów w płatkach2 średnie
cebulekawałek laski
cynamonu4 ziarenka zielonego
kardamonu3
goździki1 łyżeczka mielonego
kminu1 łyżeczka mielonej
kolendry1 łyżeczka mielonej
kurkumy50g mielonych
migdałów300ml
jogurtu naturalnegooliwa lub
masło klarowane do smażeniaPrzygotowanie :
Kurczaka pokroić w kostkę wielkości kęsa, włożyć do miski i dodać do niego
czosnek wyciśnięty przez praskę, stary
imbir,
sok z cytryny,
sól i
pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać, aby
kurczak dokładnie pokrył się
przyprawami. Miskę zakryć folią i odstawić do lodówki na kilka godzin lub na noc.Na suchej patelni uprażyć
płatki migdałów, aby zrobiły się lekko brązowe.Na dużej patelni rozgrzać
oliwę lub
masło, dodać pokrojoną w drobną kostkę
cebulę i smażyć przez kilka minut aż się zeszkli. Dodać
cynamon,
kardamon i
goździki i smażyć przez kilka minut. Następnie dodać
przyprawy sypkie -
kmin,
kolendrę,
kurkumę oraz mielone
migdały. Wszystko dokładnie wymieszać i chwilę przesmażyć. Następnie dodać zamarynowanego
kurczaka, dokładnie wymieszać, aby pokrył się
cebulą i
przyprawami. Przesmażyć go chwilę na dużym ogniu, aby
mięso się "zamknęło", następnie zmniejszyć ogień, stopniowo wlać
jogurt, wymieszać i powoli dusić przez kilkanaście minut lub do czasu aż
kurczak będzie usmażony.Gdy
kurczak będzie gotowy nakładać na miseczki, posypać uprażonymi
migdałami. Podawać z
chlebkiem naan.
Smacznego!