ßßß Cookit - przepis na Kuczak migdałowy

Kuczak migdałowy

nazwa

Wykonanie

Witam! Dziś wtorek, a w związku z tym, jak zapowiedziałm wczoraj, pora na przepis z mięsem Dziś będzie to pierś z kurczaka w sosie migdałowym wg przepisu G. Ramsaya z książki Great Escape. Jest to danie kuchni indyjskiej, w której bardzo często używa się orzechów, w tym mielonych do zagęszczenia sosu. Danie jest delikatne, aromatyczne i bardzo smaczne. Polecam!
Składniki :
500g piersi z kurczaka
4 ząbki czosnku
2cm świeżego korzenia imbiru
1 łyżka soku z cytryny
sól i pieprz
25g migdałów w płatkach
2 średnie cebule
kawałek laski cynamonu
4 ziarenka zielonego kardamonu
3 goździki
1 łyżeczka mielonego kminu
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka mielonej kurkumy
50g mielonych migdałów
300ml jogurtu naturalnego
oliwa lub masło klarowane do smażenia
Przygotowanie :
Kurczaka pokroić w kostkę wielkości kęsa, włożyć do miski i dodać do niego czosnek wyciśnięty przez praskę, stary imbir, sok z cytryny, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać, aby kurczak dokładnie pokrył się przyprawami. Miskę zakryć folią i odstawić do lodówki na kilka godzin lub na noc.
Na suchej patelni uprażyć płatki migdałów, aby zrobiły się lekko brązowe.
Na dużej patelni rozgrzać oliwę lub masło, dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i smażyć przez kilka minut aż się zeszkli. Dodać cynamon, kardamon i goździki i smażyć przez kilka minut. Następnie dodać przyprawy sypkie - kmin, kolendrę, kurkumę oraz mielone migdały. Wszystko dokładnie wymieszać i chwilę przesmażyć. Następnie dodać zamarynowanego kurczaka, dokładnie wymieszać, aby pokrył się cebulą i przyprawami. Przesmażyć go chwilę na dużym ogniu, aby mięso się "zamknęło", następnie zmniejszyć ogień, stopniowo wlać jogurt, wymieszać i powoli dusić przez kilkanaście minut lub do czasu aż kurczak będzie usmażony.
Gdy kurczak będzie gotowy nakładać na miseczki, posypać uprażonymi migdałami. Podawać z chlebkiem naan.
Smacznego!
Źródło:http://codzienne-gotowanie.blogspot.com/2014/07/kuczak-migdaowy.html