Wykonanie
Zazwyczaj w mojej kuchni przygotowuję proste potrawy. Wynika to głównie z tego, że lubię prostotę i lubię kiedy potrawy nie mają dużo składników.Czasem jednak robię wyjątki. Jakiś czas temu w indyjskiej restauracji jadłem właśnie kormę, która bardzo mi posmakowała i postanowiłem spróbować zrobić ją samemu.Danie to pomimo ogromnej ilości przypraw, a może dzięki temu jest istną eksplozją smaków. Przygotowanie może wydawać się trudne, ale zapewniam, że tak nie jest.Warto poświęcić chwilę na przygotowanie tego dania, które jest niezwykle aromatyczne.Danie z mojego przepisu wychodzi dość korzenne w smaku, więc jeśli wolicie mniej
korzennych przypraw, po prostu zmniejszcie ich ilość.
Składniki na marynatę:- 1 duże opakowanie
jogurtu naturalnego(około 400 gram)- 2 łyżeczki mieszanki
garam masala- 0,5 łyżeczki
kminu rzymskiego- 1 łyżeczka
kurkumy- 0,5 łyżeczki
kolendry (ziarna)- 1 łyżeczka
słodkiej papryki- 2 ząbki
czosnku- około 2 cm kawałek
imbiru- 0,5 łyżeczki
czarnuszki- 1 łyżeczka
soli- 75 dag
piersi z kurczakaSkładniki na potrawę:- 3 średnie
cebule- 2 ząbki
czosnku- około 2 cm kawałek
imbiru- 1 łyżeczka
kminu rzymskiego- 1 łyżeczka
cynamonu- 3 ziarna
ziela angielskiego- 2
liście laurowe- 2 ziarna
kardamonu- około 5-7
goździków- 1 puszka
mleka kokosowego-
pieprz- 2 czubate łyżki
migdałów- 1 łyżeczka
soli-
masło ghee lub zwykłe
masło klarowane do smażenia, około 50 g- nać
kolendry do posypania (ewentualnie nać
pietruszki)- opcjonalnie
papryka chilliSposób przygotowania:
Piersi z kurczaka myjemy i kroimy w dużą kostkę(około 1,5x1,5 cm).Następnie do miski, w której będziemy marynować
kurczaka wlewamy
jogurt.
Przyprawy, które mamy w ziarnach(
kmin,
kolendra,
czarnuszka) prażymy na patelni i uprażone ucieramy w moździerzu.
Czosnek i
imbir obieramy.
Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do
jogurtu, a
imbir ścieramy na tarce o małych oczkach i również dodajemy do
jogurtu.Do
jogurtu dodajemy teraz
przyprawy, czyli
garam masalę,
kurkumę,
paprykę,
sól i
przyprawy, które utarliśmy w moździerzu.Całość mieszamy i dodajemy do marynaty
kurczaka. Jeszcze raz mieszamy, aby
kurczak cały pokrył się marynatą.Miskę przykrywamy i odstawiamy do lodówki na minimum 1h. Ja marynowałem około 6h, ale równie dobrze możemy zostawić
kurczaka w marynacie na całą noc.Po zamarynowaniu nadszedł czas na przygotowanie właściwej
przyprawy.Zaczniemy od przygotowania przypraw.
Kmin,
ziele angielskie,
liść laurowy,
kardamon i
goździki prażymy na patelni, a następnie ucieramy w moździerzu.Teraz musimy obrać
cebulę,
imbir i
czosnek. Kroimy je wszystkie w talarki.W garnku, w którym będziemy gotować kormę rozgrzewamy
masło.Na rozgrzane
masło wrzucamy
cebulę,
czosnek i
imbir i smażymy do momentu, aż
cebule będzie zeszklona.Do
cebuli dodajemy wszystkie
przyprawy, tj.
cynamon,
pieprz,
sól i
przyprawy, które utarliśmy w moździerzu i przesmażamy jeszcze przez około 1 minutę. Jeśli lubimy ostre dania, w tym momencie możemy dodać
paprykę chilli według uznania.Po tym czasie zestawiamy garnek z ognia i przekładamy
cebulę do naczynia, w którym będziemy mogli ją zmiksować. Miksujemy
cebulę.Garnek ponownie stawiamy na ogień i dodajemy zamarynowanego
kurczaka.Nie musimy oczyszczać go z
jogurtu. Nie przejmujmy się też, jeśli
jogurt się zważy podczas smażenia. W końcowym efekcie nie będzie tego widać.Smażymy
kurczaka przez około 5 minut cały czas mieszając.następnie dodajemy zmiksowaną
cebulę,
mleczko kokosowe i zmielone
migdały.Całość mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu przez około 30 minut.Danie podajemy z
ryżem basmati lub
chlebkiem naan.Przed podaniem sypiemy z wierzchu posiekaną
natką kolendry lub
pietruszki.Smacznego!