ßßß Cookit - przepis na Najprostsze curry - Butter Chicken

Najprostsze curry - Butter Chicken

nazwa

Wykonanie

Zrobienie potrawy o autentycznie orientalnym smaku nie jest wcale trudne. W zasadzie, najważniejszym krokiem jest pozostawienie mięsa na odpowiedni czas w marynacie, by przeszło wszystkimi fantastycznymi smakami. Potem idzie błyskawicznie - smażenie, sos, i gotowe! Danie godne restauracji ląduje prosto na naszym stole. Mięso kurczaka jest miękkie i soczyste, a sos niezwykle aromatyczny. Spróbujcie koniecznie. Przepis na podstawie DonalSkehan .
500 g udek z kurczaka, bez kości
marynata:
150 ml jogurtu naturalnego
1 łyżka soku z cytryny
kawałek imbiru wielkości wiśni, starty na tarce lub drobno posiekany
3 ząbki czosnku - drobno posiekane
1 łyżeczka przyprawy garam masala
1 łyżeczka mielonego kuminu (kmin rzymski, nie kminek)
1 łyżeczka mielonej kolendry
4 łyżki masła + olej do smażenia
sos:
1 duża cebula
4 ząbki czosnku - obrane, drobno posiekane
kawałek imbiru wielkości wiśni, starty na tarce lub drobno posiekany
1 papryczka chili (bez pestek)*
2 ziarna kardamonu - przecięte na pół
1 łyżeczka przyprawy garam masala
1 łyżeczka mielonego kuminu (kmin rzymski, nie kminek)
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka słodkiej papryki
chili - do smaku
2/3 szklanki passaty pomidorowej
1/3 szklanki śmietany UHT 12%
sól do smaku
1. Składniki marynaty mieszamy. Oczyszczone mięso umieszczamy w marynacie na 2 godziny (w lodówce). Na dużej patelni lub w rondlu rozpuszczamy 2 łyżki masła wraz z olejem, który zapobiegnie przypalaniu się masła. smażymy kawałki kurczaka z obu stron, aż będą rumiane.
Wyjmujemy z rondla.
2. W tym samym rondlu podsmażamy cebulę z czosnkiem, imbirem i przyprawami. Gdy cebula będzie złota, dodajemy passatę pomidorową oraz śmietankę i pozostałe 2 łyżki masła. Mieszamy. Kurczaka umieszczamy w sosie i gotujemy razem na małym ogniu ok. 15 minut. Pod koniec doprawiamy do smaku solą i ew. chili.
Podajemy z ryżem lub chlebkami typu pita.
* Świeżą papryczkę chili pozbawiamy ogonka i przekrawamy na pół. Tępą strona noża usuwamy nasionka i białe błonki – te części zawierają najwięcej kapsaicyny, odpowiedzialnej za ostrość. Oczywiście – jeśli wolicie, można ich nie usuwać.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2016/07/Najprostsze-curry-Butter-Chicken.html