ßßß Cookit - przepis na Murgh Makhani, Butter Chicken, indyjski kurczak maślany

Murgh Makhani, Butter Chicken, indyjski kurczak maślany

nazwa

Wykonanie

Butter Chicken, czyli kurczak w aromatycznym i pikantnym pomidorowym sosie z dodatkiem masła, to popularne na całym świecie danie kuchni indyjskiej. Początki dania sięgają ponoć czasów Imperium Mogołów (1526-1857), a w znanej obecnie wersji zostało najprawdopodobniej wymyślone w słynnej restauracji Moti Majal w Daryanganj, w środkowym Dehli. Przepis na podstawie eateasIndian i Harpala SIngh Sokhi .
6 podudzi kurczaka lub podwójna pierś
marynata:
1 łyżka oleju
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka przyprawy tandoori masala
1 łyżeczka cuminu
1 łyżeczka kolendry
1/2 łyżeczki soli
chili do smaku
2 łyżki jogurtu naturalnego
sos:
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
kawałek imbiru wielkości wiśni
2 ziarna kardamonu
4 duże pomidory
1 łyżeczka przyprawy tandoori masala
1/2 łyżeczki cukru lub 1 łyżeczka miodu
papryczka chili
ew. koncentrat pomidorowy dla koloru
2 łyżki jogurtu naturalnego
ew. kasoori methi, czyli suszone liście kozieradki. Można zastąpić posiekaną pietruszką.
masło , (ok. 3 łyżki) + olej do smażenia (ok. 2 łyżki)
1. Z udek kurczaka zdjąć skórę, następnie oddzielić mięso od kości i pokroić w kawałki (użyłam udek, ale można również użyć mięsa z piersi kurczaka, wówczas kroimy je w dużą kostkę).
Przyprawy marynaty mieszamy z olejem, dodajemy mięso kurczaka, dokładnie mieszamy, po czym dodajemy jogurt, ponownie mieszamy. Odstawiamy mięso na co najmniej godzinę ( w przypadku piersi wystarczy pół godziny).
2. Na dużej patelni na maśle z dodatkiem oleju (który zapobiegnie paleniu się masła) smażymy kurczaka, aż będzie złoto - rumiany. Zdejmujemy mięso z patelni.
Na patelnię dodajemy obraną posiekaną cebulę, obrany i posiekany czosnek, obrany i posiekany imbir oraz rozkruszone ziarna kardamonu. Smażymy, aż cebula będzie szklista, po czym dodajemy obrane, pokrojone w kostkę pomidory. Smażymy, aż pomidory zmiękną, po czym ucieramy blenderem na sos. Dodajemy przyprawę tandoori masala, miód oraz posiekaną papryczkę chili - ilość do smaku. Dla zintensyfikowania koloru potrawy można dodać łyżeczkę przecieru pomidorowego.
Wrzucamy ponownie kurczaka i dusimy w sosie kilka minut.
Dodajemy jogurt naturalny oraz kasoori methi (lub pietruszkę), mieszamy.
Podajemy np. z ryżem, chlebkiem naan (można go zastąpić chlebkiem pita) lub pieczonymi ziemniakami.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2012/12/Murgh-Makhani-Butter-Chicken-indyjski-kurczak.html