Wykonanie
Share the post "
Kurczak Tikka
Masala / Chicken Tikka
Masala"
Dziś przedstawiam rozgrzewające danie, idealne na szybki obiad w te chłodne dni. Dawno, dawno temu publikowałam już przepis na te pyszności autorstwa Jamiego Olivera, jednak tym razem proponuję wersję Gordona Ramsaya z jego programu „The F Word”, która jest bardziej przyjazna dla przeciętnego konsumenta, gdyż jest łatwiejsza w przygotowaniu, no i mniej pikantna:) Pyszne, soczyste
mięso z kurczaka w rewelacyjnie aromatycznym sosie na bazie
pomidorów i
cebuli z pewnością przypadnie do gustu wszystkim amatorom
indyjskich smaków. Ponadto, danie to jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, więc jest też doskonałą propozycją na obiad w zabieganym tygodniu, zapraszam!
Scroll down for recipe in English

(4 porcje)
Składniki:
olej roślinny do smażenia
1 duża
cebula, obrana i pokrojona w plasterki
1 -2 świeże zielone lub czerwone
papryczki chili, pokrojone w kostkę
3 cm kawałek świeżego
imbiru,obrany i drobno posiekany
3 ząbki
czosnku, obrane i posiekane
1/2 łyżeczki
chili w proszku
1 łyżeczka
kurkumy2 łyżeczki
garam masala1 łyżka
brązowego cukru1 łyżka
koncentratu pomidorowego400g puszka krojonych
pomidorów4 piersi lub nadudzi z
kurczaka bez kości, pokrojone w kostkę
10 suszonych liści
curry4 -6 dużych łyżek
jogurtu naturalnegogarść świeżej
kolendry, posiekanej i trochę do podania
Przygotowanie:
Rozgrzej 2 łyżki
oleju w dużej i głębokiej patelni, włóż
cebulę i smaż przez 2 minuty. Dodaj
papryczki chili,
imbir i
czosnek i smaż przez 2-3 minuty.
Dodaj
chili w proszku,
kurkumę,
garam masalę i
cukier, wymieszaj i smaż przez 1-2 minuty.
Dodaj
koncentrat pomidorowy i
pomidory z puszki, wymieszaj i gotuj przez kolejne 5 minut.
Przełóż zawartość patelni do pojemnika blendera i zmiksuj na gładki sos.
Do patelni po sosie wlej 1 łyżkę
oleju, wrzuć
kurczaka i smaż aż się ładnie zarumieni z każdej strony. Przelej sos do patelni z
kurczakiem i dodaj liście
curry. Gotuj przez 10 minut lub aż
kurczak przestanie być surowy w środku. Dopraw do smaku jeżeli to konieczne.
Wymieszaj delikatnie
jogurt, posiekaną
kolendrą i podawaj danie z
ryżem, posypane resztą
kolendry.
Smacznego!

English version
(4 servings)
Ingredients:
vegetable oil
1 large onion, peeled and sliced
1 -2 fresh green or red
chilli peppers, chopped
3 cm piece fresh ginger, chopped
3 garlic cloves, peeled and minced
1 ⁄ 2 teaspoon
chili powder
1 teaspoon turmeric
2 teaspoons
garam masala1 tablespoon brown sugar
1 tablespoon tomato paste
400g can of chopped tomatoes
4 boneless chicken breasts or thighs, cubed
10 dried
curry leaves
4 -6 big tablespoons
natural yogurthandful fresh coriander, chopped and some for serving
Preparation:
Heat 2 tbsp oil in a large pan, add the onion and cook for 2 minutes. Add
chilli peppers, ginger and garlic and cook for 2-3 minutes.
Add
chili powder, turmeric,
garam masala and sugar, stir and cook for 1-2 minutes.
Add tomato paste and tinned tomatoes, stir and cook for a 5 minutes.
Transfer sauce to a food processor and blitz until smooth.
Add 1 tbsp fresh oil into the pan in which you cooked the sauce and fry the chicken until lightly coloured.
Pour the sauce back into the pan and add the
curry leaves. Simmer for 10 minutes, or until chicken is cooked.
Stir in the
yogurt, chopped coriander and
serve, garnishing with the remaining coriander.
Serve with rice.
Enjoy!

Share the post "
Kurczak Tikka
Masala / Chicken Tikka
Masala"



