ßßß
(4 porcje)Składniki:olej roślinny do smażenia1 duża cebula, obrana i pokrojona w plasterki1 -2 świeże zielone lub czerwone papryczki chili, pokrojone w kostkę3 cm kawałek świeżego imbiru,obrany i drobno posiekany3 ząbki czosnku, obrane i posiekane1/2 łyżeczki chili w proszku1 łyżeczka kurkumy2 łyżeczki garam masala1 łyżka brązowego cukru1 łyżka koncentratu pomidorowego400g puszka krojonych pomidorów4 piersi lub nadudzi z kurczaka bez kości, pokrojone w kostkę10 suszonych liści curry4 -6 dużych łyżek jogurtu naturalnegogarść świeżej kolendry, posiekanej i trochę do podaniaPrzygotowanie:Rozgrzej 2 łyżki oleju w dużej i głębokiej patelni, włóż cebulę i smaż przez 2 minuty. Dodaj papryczki chili, imbir i czosnek i smaż przez 2-3 minuty.Dodaj chili w proszku, kurkumę, garam masalę i cukier, wymieszaj i smaż przez 1-2 minuty.Dodaj koncentrat pomidorowy i pomidory z puszki, wymieszaj i gotuj przez kolejne 5 minut.Przełóż zawartość patelni do pojemnika blendera i zmiksuj na gładki sos.Do patelni po sosie wlej 1 łyżkę oleju, wrzuć kurczaka i smaż aż się ładnie zarumieni z każdej strony. Przelej sos do patelni z kurczakiem i dodaj liście curry. Gotuj przez 10 minut lub aż kurczak przestanie być surowy w środku. Dopraw do smaku jeżeli to konieczne.Wymieszaj delikatnie jogurt, posiekaną kolendrą i podawaj danie z ryżem, posypane resztą kolendry.Smacznego!
English version(4 servings)Ingredients:vegetable oil1 large onion, peeled and sliced1 -2 fresh green or red chilli peppers, chopped3 cm piece fresh ginger, chopped3 garlic cloves, peeled and minced1 ⁄ 2 teaspoon chili powder1 teaspoon turmeric2 teaspoons garam masala1 tablespoon brown sugar1 tablespoon tomato paste400g can of chopped tomatoes4 boneless chicken breasts or thighs, cubed10 dried curry leaves4 -6 big tablespoons natural yogurthandful fresh coriander, chopped and some for servingPreparation:Heat 2 tbsp oil in a large pan, add the onion and cook for 2 minutes. Add chilli peppers, ginger and garlic and cook for 2-3 minutes.Add chili powder, turmeric, garam masala and sugar, stir and cook for 1-2 minutes.Add tomato paste and tinned tomatoes, stir and cook for a 5 minutes.Transfer sauce to a food processor and blitz until smooth.Add 1 tbsp fresh oil into the pan in which you cooked the sauce and fry the chicken until lightly coloured. Pour the sauce back into the pan and add the curry leaves. Simmer for 10 minutes, or until chicken is cooked.Stir in the yogurt, chopped coriander and serve, garnishing with the remaining coriander. Serve with rice.Enjoy!
Share the post "Kurczak Tikka Masala / Chicken Tikka Masala"


