ßßß Cookit - przepis na Rogan josh - smak Kaszmiru

Rogan josh - smak Kaszmiru

nazwa

Wykonanie

Rogan josh znaczy smażone w tłuszczu . To tradycyjne danie kuchni indyjskiej na dobre zadomowiło się również w Europie, szczególnie w Wielkiej Brytanii.
Podstawą tego curry, oprócz aromatycznych przypraw oczywiście, jest jagnięcina, baranina lub kozina oraz jogurt, będący składnikiem marynaty. Przygotowanie potrawy jest naprawdę proste, nawet ilość składników nie sprawia wielkiego problemu, jak na potrawę indyjską jest wręcz ubogo ;-)
Inspiracja: Kuchnia indyjska najlepsze przepisy.
Składniki (2 porcje):
1,5 łyżki soku z cytryny
125 ml jogurtu naturalnego
1/2 łyżeczki soli
2 ząbki czosnku (przeciśniętego przez praskę)
1,5 cm startego świeżego imbiru
300 g jagnięciny pokrojonej w kostkę średniej wielkości (u mnie udziec)
1 łyżka oleju + 1 łyżka ghee
1/2 łyżeczki kminu w ziarnach
1 liść laurowy
2 zielone strąki kardamonu
1 średnia, drobno pokrojona cebula
1 łyżeczka zmielonej kolendry
1 łyżeczka zmielonego kminu
1/2 łyżeczki sproszkowanej chili
200 g odsączonych pomidorów pokrojonych w kostkę
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1/3 kubka wody
ugotowany ryż do podania
W dużej misce wymieszać sok z cytryny, jogurt, sól, połowę rozgniecionego czosnku oraz imbir. Dodać jagnięcinę, wymieszać i przykryć - marynować całą noc w lodówce.
W woku lub dużym rondlu rozgrzać tłuszcz i 2 minuty smażyć nasiona kminu. Dodać liść laurowy oraz kardamon i smażyć kolejne 2 minuty. Dodać cebulę oraz pozostały czosnek i zrumienić przez 5 minut. Wsypać kolendrę, kmin mielony i chili. Chwilkę podsmażyć, a następnie do rondla włożyć marynowaną jagnięcinę i zrumienić przez 5 minut, co jakiś czas mieszając, aby mięso nie przywarło do dna. Dodać pomidory, koncentrat pomidorowy oraz wodę. Przykryć i dusić na małym ogniu, aż mięso stanie się miękkie (60 - 80 minut). W razie potrzeby podlewać wodą.
Gotową potrawę podawać z ryżem. Można również posypać ją posiekaną natką kolendry.
Smacznego :-)
Źródło:http://www.facetnatalerzu.pl/2012/08/rogan-josh-smak-kaszmiru.html