Wykonanie
Rogan josh znaczy smażone w tłuszczu . To tradycyjne danie kuchni indyjskiej na dobre zadomowiło się również w Europie, szczególnie w Wielkiej Brytanii.Podstawą tego
curry, oprócz aromatycznych przypraw oczywiście, jest
jagnięcina,
baranina lub kozina oraz
jogurt, będący składnikiem marynaty. Przygotowanie potrawy jest naprawdę proste, nawet ilość składników nie sprawia wielkiego problemu, jak na potrawę indyjską jest wręcz ubogo ;-)Inspiracja: Kuchnia indyjska najlepsze przepisy.
Składniki (2 porcje):1,5 łyżki
soku z cytryny125 ml
jogurtu naturalnego1/2 łyżeczki
soli2 ząbki
czosnku (przeciśniętego przez praskę)1,5 cm startego świeżego
imbiru300 g
jagnięciny pokrojonej w kostkę średniej wielkości (u mnie
udziec)1 łyżka
oleju + 1 łyżka ghee1/2 łyżeczki
kminu w ziarnach1
liść laurowy2 zielone strąki
kardamonu1 średnia, drobno pokrojona
cebula1 łyżeczka zmielonej
kolendry1 łyżeczka zmielonego
kminu1/2 łyżeczki sproszkowanej
chili200 g odsączonych
pomidorów pokrojonych w kostkę1 łyżka
koncentratu pomidorowego1/3 kubka
wodyugotowany
ryż do podaniaW dużej misce wymieszać
sok z cytryny,
jogurt,
sól, połowę rozgniecionego
czosnku oraz
imbir. Dodać
jagnięcinę, wymieszać i przykryć - marynować całą noc w lodówce.W woku lub dużym rondlu rozgrzać tłuszcz i 2 minuty smażyć nasiona
kminu. Dodać
liść laurowy oraz
kardamon i smażyć kolejne 2 minuty. Dodać
cebulę oraz pozostały
czosnek i zrumienić przez 5 minut. Wsypać
kolendrę,
kmin mielony i
chili. Chwilkę podsmażyć, a następnie do rondla włożyć marynowaną
jagnięcinę i zrumienić przez 5 minut, co jakiś czas mieszając, aby
mięso nie przywarło do dna. Dodać
pomidory,
koncentrat pomidorowy oraz
wodę. Przykryć i dusić na małym ogniu, aż
mięso stanie się miękkie (60 - 80 minut). W razie potrzeby podlewać
wodą.Gotową potrawę podawać z
ryżem. Można również posypać ją posiekaną
natką kolendry.Smacznego :-)