ßßß
Składniki (2 porcje):1,5 łyżki soku z cytryny125 ml jogurtu naturalnego1/2 łyżeczki soli2 ząbki czosnku (przeciśniętego przez praskę)1,5 cm startego świeżego imbiru300 g jagnięciny pokrojonej w kostkę średniej wielkości (u mnie udziec)1 łyżka oleju + 1 łyżka ghee1/2 łyżeczki kminu w ziarnach1 liść laurowy2 zielone strąki kardamonu1 średnia, drobno pokrojona cebula1 łyżeczka zmielonej kolendry1 łyżeczka zmielonego kminu1/2 łyżeczki sproszkowanej chili200 g odsączonych pomidorów pokrojonych w kostkę1 łyżka koncentratu pomidorowego1/3 kubka wodyugotowany ryż do podaniaW dużej misce wymieszać sok z cytryny, jogurt, sól, połowę rozgniecionego czosnku oraz imbir. Dodać jagnięcinę, wymieszać i przykryć - marynować całą noc w lodówce.W woku lub dużym rondlu rozgrzać tłuszcz i 2 minuty smażyć nasiona kminu. Dodać liść laurowy oraz kardamon i smażyć kolejne 2 minuty. Dodać cebulę oraz pozostały czosnek i zrumienić przez 5 minut. Wsypać kolendrę, kmin mielony i chili. Chwilkę podsmażyć, a następnie do rondla włożyć marynowaną jagnięcinę i zrumienić przez 5 minut, co jakiś czas mieszając, aby mięso nie przywarło do dna. Dodać pomidory, koncentrat pomidorowy oraz wodę. Przykryć i dusić na małym ogniu, aż mięso stanie się miękkie (60 - 80 minut). W razie potrzeby podlewać wodą.Gotową potrawę podawać z ryżem. Można również posypać ją posiekaną natką kolendry.Smacznego :-)