Wykonanie
Zostałam poproszona o sprawdzenie kilku przepisów z kuchni indyjskiej. Mimo, że nie znam tych smaków postanowiłam podjąć się tego zadania. Zaczęłam od
kurczaka. Marynuje się go w
jogurtowym sosie. Kiedy go spróbowałam wydawał się mało ostry, ale postanowiłam nie dodawać więcej przypraw. To była dobra decyzja, bo dopiero później nabrał „mocy”. Tyke z
kurczaka ma bardzo intensywny smak. Dominują w nim
cytryna i
imbir. Podałam go z
chlebkiem naan. Danie całkiem niezłe, ciekawe doznanie. Ale jak dla mnie za suche. Moim zdaniem powinno być podane z jakimś sosem.Składnikiświeży
imbir, 1 łyżeczka
czosnek, 1 duży ząbekmielona
kolendra, 1/2 łyżeczkimielony
kminek, 1/2 łyżeczki (pominęłam, bo nienawidzę)
chili w proszku, 1 łyżeczka
jogurt naturalny, 3 łyżki
sól, 1 łyżeczka
sok z cytryny, 2 łyżki
koncentrat pomidorowy, 1 łyżka
pierś z kurczaka, 2 pojedyncze
cebula, 1 sztuka
olej, 3 łyżkiSposób przygotowania1.
Czosnek i
imbir drobno posiekać. Przełożyć do miski. Dodać
kolendrę,
kminek,
chili,
jogurt,
sól,
sok z cytryny i koncentrat. Połączyć wszystkie składniki.2.
Pierś z kurczaka pokroić w dużą kostkę. Wrzucić do sosu. Dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc.3. Naczynie żaroodporne wysmarować połową
oleju. Ułożyć w nim
cebulę pokrojoną w piórka, a następnie
kurczaka. Skropić go pozostałą częścią
oleju.4. Piec w piekarniku na funkcji góra-dół rozgrzanym do 180 stopni przez 25-30 minut.buy steroids online