ßßß
Zostałam poproszona o sprawdzenie kilku przepisów z kuchni indyjskiej. Mimo, że nie znam tych smaków postanowiłam podjąć się tego zadania. Zaczęłam od kurczaka. Marynuje się go w jogurtowym sosie. Kiedy go spróbowałam wydawał się mało ostry, ale postanowiłam nie dodawać więcej przypraw. To była dobra decyzja, bo dopiero później nabrał „mocy”. Tyke z kurczaka ma bardzo intensywny smak. Dominują w nim cytryna i imbir. Podałam go z chlebkiem naan. Danie całkiem niezłe, ciekawe doznanie. Ale jak dla mnie za suche. Moim zdaniem powinno być podane z jakimś sosem.Składnikiświeży imbir, 1 łyżeczkaczosnek, 1 duży ząbekmielona kolendra, 1/2 łyżeczkimielony kminek, 1/2 łyżeczki (pominęłam, bo nienawidzę)chili w proszku, 1 łyżeczkajogurt naturalny, 3 łyżkisól, 1 łyżeczkasok z cytryny, 2 łyżkikoncentrat pomidorowy, 1 łyżkapierś z kurczaka, 2 pojedynczecebula, 1 sztukaolej, 3 łyżkiSposób przygotowania1. Czosnek i imbir drobno posiekać. Przełożyć do miski. Dodać kolendrę, kminek, chili, jogurt, sól, sok z cytryny i koncentrat. Połączyć wszystkie składniki.2. Pierś z kurczaka pokroić w dużą kostkę. Wrzucić do sosu. Dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc.3. Naczynie żaroodporne wysmarować połową oleju. Ułożyć w nim cebulę pokrojoną w piórka, a następnie kurczaka. Skropić go pozostałą częścią oleju.4. Piec w piekarniku na funkcji góra-dół rozgrzanym do 180 stopni przez 25-30 minut.buy steroids online