Tradycyjny hinduski sposób przyrządzania potraw opiera się na wyczuciu osoby przygotowującej potrawę, niż na sztywnych przepisach. Dzięki temu potrawy te są pełne doznań smakowych i nowych odkryć.Hindusi wierzą, że jedzenie jest bożym darem a co za tym idzie przyrządzanie potraw jest niejako celebrowaniem szacunku dla bóstwa. W kuchni hinduskiej przed przystąpieniem do gotowania należy kuchnie dokładnie posprzątać, a wszystkie produkty z należytą starannością umyć. Gotowanie jest więc ceremonią i bardzo ważnym obrzędem.SMACZNEGOSKŁADNIKI:4 udka lub podudzia lub piersi z kurczaka5 łyżek jogurtu naturalnegołyżka koncentratu pomidorowegoprzyprawa do kurczaka „złocista”2 ząbki czosnku½ łyżeczki utartego imbirusól2 łyżki soku z cytryny2 łyżki olejuMięso umyć, oczyścić. W zależności od rodzaju mięsa usuwamy skórę i kości. Dodatkowo kurczaka można ponacinać, tak by marynata mogła wsiąknąć do środka. Przyprawę do kurczaka połączyć z utartym imbirem i czosnkiem. Zmiksować z jogurtem, olejem i koncentratem pomidorowym. Kurczaka skropić sokiem z cytryny i zalać marynatą. Kurczak powinien marynować się około 3-4 godzin. Piec kurczaka przez około 45 minut w 220 stopniach do momentu kiedy mięso będzie miękkie. Podawać z ryżem, chlebem lub ziemniakami. Jako przystawkę można podać szatkowaną kapustę pekińską w sosie śmietanowo – majonezowym.