Wykonanie
Lista składników60 g
masła 2 łyżki
oleju 2
cebule, średnie 3 ząbki
czosnku 1 czubata łyżeczka startego
imbiru 1łyżeczka
garam masala 1 łyżeczka
kolendry w proszku 1/2 łyżeczki
chili w proszku 1 łyżeczka
kminku 1 łyżeczka
soli 3 całe ziarenka
kardamonu 5 ziarenek
kolorowego pieprzu 150 g
jogurtu naturalnego 100 g
wody 2 łyżeczki
przecieru pomidorowego 2
listki laurowe 150 g
śmietany 400 g piersi kurzej [n] Dodatkowo posiekana świeża
kolendraByło pycha, trochę mało czasu na piękne zdjęcia. Zjedzone tak szybko, że nie zdążyłam 🙂 Jestem pewna że jeszcze to zrobię więc poprawię, obiecuję.
Na patelni rozpuścić
masło z olejem. Dodać
cebulę pokrojoną w piórka i smażyć aż stanie się delikatnie brązowa.Do miseczki dodać potarty
imbir, wyciśnięty przez praskę
czosnek,
garam masala,
kolendrę w proszku,
chili w proszku,
kminek,
sól, ziarenka
pieprzu, ziarenka
kardamonu. Wszystko zmielić za pomocą blendera. Dodać
przecier pomidorowy,
jogurt, wymieszać.
Mięso z kurczaka pokroić w dużą kostkę i wrzucić na patelnię. Smażyć aż straci kolor surowizny. Teraz już można dodać całą zawartość miseczki,
wodę i wymieszać. Wrzucić
listki laurowe. Smażyć około 15 minut minut, co jakiś czas zamieszać. Wlać
śmietanę, wymieszać. Podgrzewać jeszcze 2-3 minuty, na małym ogniu. Obsypać posiekaną
kolendrą i gotowe.Podawać z
ryżem lub z
pitą. Przepis na
pity patrz http://kuchniapokolen.pl/domowa-pita/Smacznego.