ßßß Cookit - przepis na Maślany kurczak po indyjsku

Maślany kurczak po indyjsku

nazwa

Wykonanie

Lista składników
60 g masła 2 łyżki oleju 2 cebule, średnie 3 ząbki czosnku 1 czubata łyżeczka startego imbiru 1łyżeczka garam masala 1 łyżeczka kolendry w proszku 1/2 łyżeczki chili w proszku 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka soli 3 całe ziarenka kardamonu 5 ziarenek kolorowego pieprzu 150 g jogurtu naturalnego 100 g wody 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 2 listki laurowe 150 g śmietany 400 g piersi kurzej [n] Dodatkowo posiekana świeża kolendra
Było pycha, trochę mało czasu na piękne zdjęcia. Zjedzone tak szybko, że nie zdążyłam 🙂 Jestem pewna że jeszcze to zrobię więc poprawię, obiecuję.
Na patelni rozpuścić masło z olejem. Dodać cebulę pokrojoną w piórka i smażyć aż stanie się delikatnie brązowa.
Do miseczki dodać potarty imbir, wyciśnięty przez praskę czosnek, garam masala, kolendrę w proszku, chili w proszku, kminek, sól, ziarenka pieprzu, ziarenka kardamonu. Wszystko zmielić za pomocą blendera. Dodać przecier pomidorowy, jogurt, wymieszać.
Mięso z kurczaka pokroić w dużą kostkę i wrzucić na patelnię. Smażyć aż straci kolor surowizny. Teraz już można dodać całą zawartość miseczki, wodę i wymieszać. Wrzucić listki laurowe. Smażyć około 15 minut minut, co jakiś czas zamieszać. Wlać śmietanę, wymieszać. Podgrzewać jeszcze 2-3 minuty, na małym ogniu. Obsypać posiekaną kolendrą i gotowe.
Podawać z ryżem lub z pitą. Przepis na pity patrz http://kuchniapokolen.pl/domowa-pita/
Smacznego.
Źródło:http://kuchniapokolen.pl/maslany-kurczak-po-indyjsku