Wykonanie
Kuchnia indyjska jest jedną z moich ulubionych. Oczarowuje mnogością aromatów, smaków i kolorów. Tym razem zapraszam was na pełne smaku
curry z
cukinii, podane z delikatnym
ryżem. Do tego obowiązkowo kleks gęstego
jogurtu naturalnego i jesteśmy w Indiach :) Przepis na podstawie książki "500 Indian Recipies" aut. S. Husain, R.Fernandez, M. Baljekar i M.
Kanani.
ryż:250 ml
ryżu basmatiłyżeczka
masła1/2 łyżeczki
soli500 ml
wodycurry:1 duża
cukinia2 duże
cebule2-4 ząbki
czosnku1 łyżeczka cuminu w ziarnach(
kmin rzymski, nie
kminek)1 łyżeczka
gorczycychili - do smaku1/2 łyżeczki cuminu w proszku (j.w.)1/2 łyżeczki mielonej
kolendry1 czubata łyżeczka
garam masala1 puszka
pomidorów bez skórkiszczypta
cukruew.
sól do smaku1 łyżka gęstej kwaśnej
śmietany lub
jogurtu naturalnego1 łyżka siekanej
natki pietruszki lub
kolendrygęsty
jogurt naturalny lub
jogurt typu greckiego/bałkańskiego - do podania
olej do smażenia1.
Ryż dokładnie płuczemy na sicie. W garnku rozpuszczamy
masło. dodajemy
ryż i smażymy chwilę, mieszając. dodajemy
sól i
wodę. Mieszamy. Przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy
ryż na minimalnym ogniu, aż będzie gotowy (ok. 10 minut). Zdejmujemy garnek z palnika. Rozdzielany ziarna
ryżu widelcem, ponownie przykrywamy garnek pokrywką.
Ryż może oczekiwać teraz na podanie.2. W międzyczasie przygotowujemy
curry.
Cukinie kroimy w plastry (lub pół plastry) o grubości 0,5 cm.
Cebulę obieramy i kroimy w grube
pióra.
czosnek obieramy i siekamy drobno.W dużej patelni lub woku rozgrzewamy
olej. Dodajemy ziarna kuminu i
gorczycy. Kiedy ziarenka zaczną strzelać i oddawać aromat, dodajemy
cebulę wraz z
czosnkiem i
chili (ilość
chili do smaku). Gdy
cebule będzie szklista, dodajemy pozostałe
przyprawy oraz
cukinię. Smażymy razem, co jakiś czas mieszając, ok. 5 minut, aż
cukinia się lekko podsmaży. wówczas dodajemy
pomidory z puszki wraz z zalewą. Mieszamy. Dusimy całość ok. 10 minut, aż sos zgęstnieje a
cukinia przestanie być surowa (należy uważać, by nie rozgotować za bardzo
cukinii). Na sam koniec dodajemy szczyptę
cukru, siekaną
pietruszkę /
kolendrę, łyżkę
śmietany /
jogurtu i doprawiamy całość do smaku
solą. Na tym etapie lubię także dodać dla wzmocnienia smaku dodatkowy posiekany ząbek
czosnku.Podajemy z
ryżem i
jogurtem.Z tym przepisem pozostawiam Was na 2 tygodnie mojego urlopu :)