ßßß Cookit - przepis na Aromatyczne curry z cukinii z ryżem

Aromatyczne curry z cukinii z ryżem

nazwa

Wykonanie

Kuchnia indyjska jest jedną z moich ulubionych. Oczarowuje mnogością aromatów, smaków i kolorów. Tym razem zapraszam was na pełne smaku curry z cukinii, podane z delikatnym ryżem. Do tego obowiązkowo kleks gęstego jogurtu naturalnego i jesteśmy w Indiach :) Przepis na podstawie książki "500 Indian Recipies" aut. S. Husain, R.Fernandez, M. Baljekar i M. Kanani.
ryż:
250 ml ryżu basmati
łyżeczka masła
1/2 łyżeczki soli
500 ml wody
curry:
1 duża cukinia
2 duże cebule
2-4 ząbki czosnku
1 łyżeczka cuminu w ziarnach(kmin rzymski, nie kminek)
1 łyżeczka gorczycy
chili - do smaku
1/2 łyżeczki cuminu w proszku (j.w.)
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1 czubata łyżeczka garam masala
1 puszka pomidorów bez skórki
szczypta cukru
ew. sól do smaku
1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
1 łyżka siekanej natki pietruszki lub kolendry
gęsty jogurt naturalny lub jogurt typu greckiego/bałkańskiego - do podania
olej do smażenia
1. Ryż dokładnie płuczemy na sicie. W garnku rozpuszczamy masło. dodajemy ryż i smażymy chwilę, mieszając. dodajemy sól i wodę. Mieszamy. Przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy ryż na minimalnym ogniu, aż będzie gotowy (ok. 10 minut). Zdejmujemy garnek z palnika. Rozdzielany ziarna ryżu widelcem, ponownie przykrywamy garnek pokrywką. Ryż może oczekiwać teraz na podanie.
2. W międzyczasie przygotowujemy curry.
Cukinie kroimy w plastry (lub pół plastry) o grubości 0,5 cm. Cebulę obieramy i kroimy w grube pióra. czosnek obieramy i siekamy drobno.
W dużej patelni lub woku rozgrzewamy olej. Dodajemy ziarna kuminu i gorczycy. Kiedy ziarenka zaczną strzelać i oddawać aromat, dodajemy cebulę wraz z czosnkiem i chili (ilość chili do smaku). Gdy cebule będzie szklista, dodajemy pozostałe przyprawy oraz cukinię. Smażymy razem, co jakiś czas mieszając, ok. 5 minut, aż cukinia się lekko podsmaży. wówczas dodajemy pomidory z puszki wraz z zalewą. Mieszamy. Dusimy całość ok. 10 minut, aż sos zgęstnieje a cukinia przestanie być surowa (należy uważać, by nie rozgotować za bardzo cukinii). Na sam koniec dodajemy szczyptę cukru, siekaną pietruszkę / kolendrę, łyżkę śmietany / jogurtu i doprawiamy całość do smaku solą. Na tym etapie lubię także dodać dla wzmocnienia smaku dodatkowy posiekany ząbek czosnku.
Podajemy z ryżem i jogurtem.
Z tym przepisem pozostawiam Was na 2 tygodnie mojego urlopu :)
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2014/08/Aromatyczne-curry-z-cukinii-z-ryzem.html