Wykonanie
Prezentuję drugi przepis na Butter Chicken, do którego używamy nie udek, a
piersi kurczaka. Butter Chicken to popularne danie indyjskie z regionu Punjab. Polecam tę prostą wersję tej smacznej potrawy. Przepis: Sanjay Thumma .
2
filety z piersi kurczaka2 łyżki
naturalnego jogurtu1/2 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki
chili2 łyżki
masła1 łyżka
mąki pszennej1 łyżka
jogurtu naturalnego1 puszka siekanych
pomidorów100 ml
śmietanymasala:2 łyżki klarowanego
masła1 duży ząbek
czosnku1 kawałek wielkości
wiśni obranego
imbiru1 łyżeczka mielonego cuminu (
kmin rzymski, nie
kminek)1 łyżeczka mielonej
kolendry1 łyżeczka suszonych liści
kozieradki (kasoori
methi)2 łyżki prażonej
cebuli1/2 łyżeczki
cukruchili do smaku
sól do smaku100 ml
wody1.
Filety z piersi kurczaka bardzo lekko rozbić. Pokroić w kostkę i marynować przez 30 min. w
jogurcie z
solą i
chili.2. W międzyczasie w misce wymieszać siekany
czosnek, siekany
imbir, cumin,
kolendrę,
kozieradkę, prażoną
cebulę,
cukier,
chili i
sól ze 100 ml
wody na pastę.3. Na patelni rozgrzać 2 łyżki
masła. Smażyć
kurczaka, aż będzie złoty. Zdjąć z patelni. Na patelni rozpuścić kolejne 2 łyżki
masła, dodać
mąkę, wymieszać. Dodać przygotowaną pastę
przyprawową, czyli
masalę. Chwilę (2-3 minuty) smażyć na małym ogniu mieszając, aż
przyprawy będą aromatyczne.Dodać 1 łyżkę
jogurtu naturalnego i
pomidory. Gotować pod przykryciem, na bardzo małym ogniu, przez ok. 15 minut.Do sosu dodać wcześniej podsmażonego
kurczaka. Dusić razem jeszcze ok. 2 minuty, po czym dodać
śmietanę.Pozdawać gorące, z
chlebkami typu naan (lub
pita), które maczamy w sosie.