ßßß Cookit - przepis na Butter chicken

Butter chicken

nazwa

Wykonanie

« Zapiekane tortellini
Słodki poranek z malinową tartą »
O dzisiejszym daniu zadecydowały Kuchenne rewolucje. Kuchnia hinduska – nigdy przedtem nie bawiłam się w azjatyckie dania. Przypomniałam sobie wizytę w Dzikim Ryżu… przecież tam było na prawdę smacznie… Dlaczego by tego nie zrobić samemu? Przepis skradłam stąd i zmieniłam co nieco 😉 Było pysznie!
Składniki:
– 1/2 kg piersi z kurczaka pokrojonej w kostki
cebula
– 1/4 łyżeczki cynamonu
– 2 łyżeczki czosnku przeciśniętego przez praskę
– 2 łyżeczki imbiru startego na tarce lub 1,5 łyżeczki imbiru w proszku
– 1/2 łyżeczki kurkumy
– 1-2 łyżeczki chilli
– 1 łyżka zmielonej kolendry
– 2 pomidory bez skórki
– łyżeczka koncentratu pomidorowego
– 3/4 opakowania małego małego jogurtu naturalnego
– 2-3 łyżki masła (najlepiej sklarowanego)
sól, cukier
Na rozgrzane masło wrzucamy cebulę i cynamon. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy imbir i czosnek. Mieszamy. Następnie dodajemy kurkumę, kolendrę i chilli. Mieszamy. Po chwili dodajemy kurczaka. Kiedy będzie już podsmażony, wrzucamy na patelnie pomidory i doprawiamy koncentratem pomidorowym. Dusimy 30 minut. Na końcu dodajemy jogurt oraz do smaku sól i cukier.
Podałam z dwoma rodzajami ryżu – brązowym i białym.
Smacznego!
Źródło:http://www.kuchniabazylii.pl/2011/09/butter-chicken