« Zapiekane tortellini Słodki poranek z malinową tartą » O dzisiejszym daniu zadecydowały Kuchenne rewolucje. Kuchnia hinduska – nigdy przedtem nie bawiłam się w azjatyckie dania. Przypomniałam sobie wizytę w Dzikim Ryżu… przecież tam było na prawdę smacznie… Dlaczego by tego nie zrobić samemu? Przepis skradłam stąd i zmieniłam co nieco 😉 Było pysznie! Składniki: – 1/2 kg piersi z kurczaka pokrojonej w kostki – cebula – 1/4 łyżeczki cynamonu – 2 łyżeczki czosnku przeciśniętego przez praskę – 2 łyżeczki imbiru startego na tarce lub 1,5 łyżeczki imbiru w proszku – 1/2 łyżeczki kurkumy – 1-2 łyżeczki chilli – 1 łyżka zmielonej kolendry – 2 pomidory bez skórki – łyżeczka koncentratu pomidorowego – 3/4 opakowania małego małego jogurtu naturalnego – 2-3 łyżki masła (najlepiej sklarowanego) – sól, cukier Na rozgrzane masło wrzucamy cebulę i cynamon. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy imbir i czosnek. Mieszamy. Następnie dodajemy kurkumę, kolendrę i chilli. Mieszamy. Po chwili dodajemy kurczaka. Kiedy będzie już podsmażony, wrzucamy na patelnie pomidory i doprawiamy koncentratem pomidorowym. Dusimy 30 minut. Na końcu dodajemy jogurt oraz do smaku sól i cukier. Podałam z dwoma rodzajami ryżu – brązowym i białym. Smacznego!