ßßß
Składniki(na 4 porcje)- 400 g piersi z kurczaka- 500 g pomidorów z puszki (krojonych)- 2 cebule- 2 ząbki czosnku- 50 g masła- 1 łyżeczka startego imbiru- 3 łyżeczki przyprawy garam masala (lub tandori)- 1/2 łyżeczki kardamonu- 1 łyżeczka kurkumy- 1 łyżeczka sproszkowanej kolendry- 1 łyżeczka przyprawy curry- 1 łyżeczka cukru- sól, pieprz do smakuMarynata- 1/3 szklanki jogurtu naturalnego- 3 łyżeczki przyprawy garam masala (lub tandori)PrzygotowaniePiersi z kurczaka pokroić w 2 cm kostkę. Przygotować marynatę: w misce wymieszać jogurt z przyprawami, dodać kurczaka i wstawić do lodówki pod przykryciem na minimum 1 godzinę, a najlepiej na całą noc. W woku rozgrzać olej ryżowy, zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Dodać krojone pomidory i przyprawy: starty imbir, garam masala, kardamon, kurkumę, curry, sproszkowaną kolendrę. Całość wymieszać, doprowadzić do zagotowania i dusić na małym ogniu 5 minut. Następnie dodać pokrojone masło i cukier i dusić kolejne 5 minut, doprawić do smaku. Gotowy sos przełożyć do innego naczynia, woka przetrzeć czystą ściereczką i wlać do niego olej ryżowy. Dodać kurczaka i smażyć go na bardzo dużym ogniu, czasem mieszając, tak aby się zrumienił. Następnie zmniejszyć ogień, dodać sos z miseczki i całość gotować jeszcze 5 minut. Podawać z ryżem basmati lub chlebkiem naan. Smacznego!