Wykonanie
Moja wersja bardzo aromatycznego dania kuchni indyjskiej, najlepiej smakuje podawane z
ryżem basmati i
jogurtowym sosem raita, który nieco łagodzi ostrość potrawy. Nie podaję dokładnej ilości przypraw, bo wszystko zależy od tego jak bardzo ostre danie chcemy otrzymać i jakie
przyprawy lubimy.Butter chicken (2 porcje):-
pierś z kurczaka (ok. 200 g)- 2 łyżki gęstego
jogurtu- sok z połowy
cytryny- 1 mała
cebula- 1 ząbek
czosnku- ok. 2-3 cm kawałek świeżego
imbiru- 1 czerwona
papryczka chili- łyżka
masła-
przyprawy:
sól,
cynamon,
kardamon,
słodka papryka,
kolendra- pół puszki krojonych
pomidorów- 1 łyżka
koncentratu pomidorowegoJogurt,
sok z cytryny,
przyprawy, drobno posiekany
czosnek,
chili i
imbir mieszamy, marynujemy w tym pokrojonego w małe kawałki
kurczaka przez przynajmniej 2-3 godziny (najlepiej przez całą noc). Na patelni rozpuszczamy
masło, dodajemy pokrojoną
cebulę i
kurczaka z marynaty, smażymy. Dodajemy
pomidory z puszki i koncentrat, gotujemy aż sos będzie gęsty.Raita miętowa:- 5 łyżek gęstego
jogurtu- 1 mały ząbek
czosnku-
sól- skórka otarta z połowy
cytryny- ok. 1 łyżka listków
miętyMiętę drobno siekamy,
czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy z resztą składników.
Smacznego!