Wykonanie
Chicken tandoori

Kto raz posmakuje tak przygotowane
mięso ,będzie tęsknił za jego oryginalnym smakiem.

Składniki.2 udka150 ml
jogurtu naturalnego1 łyżeczka posiekanego świeżego
imbiru2 ząbki
czosnku zmiażdżonego1 łyżeczka
chilli w proszku1 łyżeczka
kolendry mielonej1 łyżeczka
kminku mielonego1 łyżeczka
soli½ łyżeczki
czerwonego barwnika spożywczego1 łyżka pasty z tamaryndowca100 ml
wody1 łyżka
olejuLiście
sałaty,2
pomidorki cherry2 ćwiartki
cytryny½
cebuliWykonanie.W miseczce wymieszać
jogurt, posiekany
imbir, przeciśnięty
czosnek, sproszkowane
chilli,
kolendrę,
kminek,
sól i
barwnik spożywczy.W każdym udku zrobić 2-3 nacięcia ,włożyć do
jogurtu z
przyprawami, wymieszać i odstawić do lodówki na 2 h.Pastę z tamaryndowca zalać
wodą ,po 15 minutach przecedzić. Dodać do udek w marynacie i znowu odstawić na 2 h do lodówki.Udka wyjąc z marynaty, ułożyć w naoliwionym naczyniu żaroodpornym, skropić
olejem i piec w 180 stop. około 35 minut.Udka ułożyć na sałacie ,posypać krążkami
cebuli ,dodać połówki
pomidorków i cząstkę
cytryny.Czerwone udka tandoori podałem z kotlecikami z
kapusty.W Indiach zjecie z
chlebkiem naan i
miętową raitas.