Wykonanie
Nasze przepisy na blogu są trochę jak my. Jedna czarna, kręcona, niska, a druga ruda, prosta i ..... też niska :) No i tak też jest z naszym gotowaniem. Czasami mamy
smaka na podobne rzeczy, a ostatnio gotujemy zupełnie różnie.
Kaczka ostatnio was raczyła swojskim jedzonkiem niczym w mamusinej kuchni, a ja dzisiaj dam wam przepis na danie prosto z indyjskiej restauracji. Dawno nie byłam tak dumna z czegoś co ugotowałam. Po raz pierwszy robiłam sama to danie, więc może idealne nie było, ale smak był baaaardzo zbliżony do tego co kiedyś
jadłam. Za kilkanaście złotych można zrobić w domu coś, co w restauracji kosztuje straszne pieniądze. Mam słabość do jedzenia "na
mieście", dwa
razy trafiłam do indyjskiej restauracji i dwa
razy mój portfel porządnie to odczuł.
Skład:
kurczak tikka:podwójna
pierść z kurczaka4 łyżki
jogurtu naturalnegosok z połowy
limonki (ewentualnie
cytryny)1 łyżeczka startego świeżego
imbiru2 ząbki
czosnku1 łyżeczka
kminu rzymskiego (cuminu)1 łyżeczka
ostrej paprykichiliolej do smażeniasos
masala:1
cebula1 ząbek
czosnku1 łyżeczka startego świeżego
imbiru1 łyżeczka
kminu rzymskiego (cuminu)
liść laurowyszczypta
gałki muszkatołowejszczypta
cynamonu500 g (kartonik)
przecieru pomidorowego200 g
śmietany2 łyżki
masłaolej do smażeniaWykonanie:
Kurczaka kroimy w kostkę lub paski, a z pozostałych składników przygotowujemy marynatę. Tradycyjnie jest to danie
bardzo pikantne jak na przeciętny europejski
język, ale możemy wyregulować ostrość dodając mniej
chili. Odstawiamy na min. 20 min. Smażymy.
Cebulę kroimy drobniutko (ja pokroiłam w piórka, ale uważam że jednak powinna być drobniej pokroijona) i podsmażamy na
oleju na złoty kolor. Pod koniec na minutę dodajemy
imbir i
czosnek. Zalewamy
przecierem pomidorowym, dodajemy
przyprawy. na wolnym ogniu dusimy kilka minut aby
pomidory nabrały smaku. Nstępnie wrzucamy
mięso, gotujemy 5 min. Na koniec dodajemy
śmietanę i
masło, gotujemy jeszcze dosłownie chwilkę (minutę, może dwie).Podajemy z
ryżem.Zając