ßßß
Skład:kurczak tikka:podwójna pierść z kurczaka4 łyżki jogurtu naturalnegosok z połowy limonki (ewentualnie cytryny)1 łyżeczka startego świeżego imbiru2 ząbki czosnku1 łyżeczka kminu rzymskiego (cuminu)1 łyżeczka ostrej paprykichiliolej do smażeniasos masala:1 cebula1 ząbek czosnku1 łyżeczka startego świeżego imbiru1 łyżeczka kminu rzymskiego (cuminu)liść laurowyszczypta gałki muszkatołowejszczypta cynamonu500 g (kartonik) przecieru pomidorowego200 g śmietany2 łyżki masłaolej do smażeniaWykonanie:Kurczaka kroimy w kostkę lub paski, a z pozostałych składników przygotowujemy marynatę. Tradycyjnie jest to danie bardzo pikantne jak na przeciętny europejski język, ale możemy wyregulować ostrość dodając mniej chili. Odstawiamy na min. 20 min. Smażymy.Cebulę kroimy drobniutko (ja pokroiłam w piórka, ale uważam że jednak powinna być drobniej pokroijona) i podsmażamy na oleju na złoty kolor. Pod koniec na minutę dodajemy imbir i czosnek. Zalewamy przecierem pomidorowym, dodajemy przyprawy. na wolnym ogniu dusimy kilka minut aby pomidory nabrały smaku. Nstępnie wrzucamy mięso, gotujemy 5 min. Na koniec dodajemy śmietanę i masło, gotujemy jeszcze dosłownie chwilkę (minutę, może dwie).Podajemy z ryżem.Zając