Wykonanie
W tym szybkim
curry smak
pieczarek wspaniale komponuje się ze smakiem aromatycznego, indyjskiego sosu. Danie można jeść samo lub jako dodatek do innych potraw. Przepis od thiessy na podstawie książki "Kuchnia indyjska. Najlepsze przepisy". wyd. Publicat.
500 g
pieczarek1
cebula2 duże ząbki
czosnku1/2 łyżeczki kuminu1/2 łyżeczki
kolendry1 ziarno
kardamonu (rozdrobnione)1 łyżeczka
garam masalakawałek
imbiru wielkości
wiśni, posiekanyszczypta
chili w płatkach - do smaku1 puszka krojonych, obranych
pomidorów (400g)1 łyżka
jogurtu naturalnego lub
śmietany2 łyżki
oleju do smażeniaW głębokiej patelni lub w woku rozgrzać
olej. Podsmażyć na nim obran a, grubo posiekaną
cebul ę, obrany, posiekany
czosnek, posiekany
imbir oraz
przyprawy: kumin,
kolendrę,
kardamon,
garam masalę oraz
chili.Kiedy
cebula będzie szklista, dodać pokrojone w ćwiartki
pieczarki. Smażyć chwilę, mieszając, aż
pieczarki zaczną robić się lekko złote.Dodać
pomidory z puszki wraz z sosem. Smażyć, mieszając, aż sos odparuje do połowy i potrawa lekko zgęstnieje. Wówczas dodać łyżkę
jogurtu lub
śmietany.Ewentualnie doprawić do smaku
solą (pamiętając, że
pomidory są już słone).Podawać ciepłe z
chlebem pita lub z
ryżem.