Wykonanie
Pyszny, aromatyczny
kurczak na chłodne dni. Na ciepłe też, bo w końcu dlaczego nie? :) Jak
mówi wszechwiedząca Wikipedia, początki powstania
kurczaka tikka
masala są sporne. Najczęściej podaje się, że potrawa powstała w Glasgow pod koniec lat 60., kiedy jeden z klientów restauracji poprosił o sos do tradycyjnego
kurczaka tika, ponieważ ten wydał mu się zbyt suchy. Wówczas ponoć kucharz na poczekaniu stworzył sos z zupy pomidorowej,
jogurtu i przypraw. Wiele restauracji w Wielkiej Brytanii twierdzi jednak, że to właśnie u nich wynaleziono
kurczaka tikka
masala - jak w przypadku większości potraw ;) I jak zazwyczaj, o historię dania można się długo spierać, ale bezsporny jest pyszny smak. Dlatego właśnie warto przygotować to danie. Źródło przepisu .
podwójna
pierś kurczaka2 duże
cebule2 duże
pomidory1 łyżka
przecieru pomidorowego1 łyżka
jogurtu naturalnego (lub w zastępstwie kwaśniej
śmietany)150 ml
wody2 ząbki
czosnku2 łyżeczki
słodkiej papryki w proszku1 łyżeczka sproszkowanego
imbiru1 łyżeczka kuminu1 łyżeczka
kolendry1 łyżeczka
przyprawy garam masala1/2 łyżeczki sproszkowanego
kardamonupieprz cayenne do smaku
ryżRyz ugotować.Kiedy
ryż się gotuje, przygotowujemy resztę dania.
Kurczaka kroimy w kostkę i rumienimy w głębokiej patelni lub woku na
oleju. Zdejmujemy.Dodajemy obraną, pokrojoną nie za drobno
cebulę.Wszystkie
przyprawy mieszamy w miseczce, i kiedy
cebula będzie szklista, wsypujemy na patelnię, dodając także
kurczaka. Mieszamy i dodajemy obrane za skórki, pokrojone w kostkę
pomidory,
posi e k any
czosnek oraz
wodę. Chwilę dusimy całość razem.Pod koniec do sosu dodajemy
jogurt i
koncentrat pomidorowy. Ponownie mieszamy, doprawiamy do smaku
pieprzem cayenne i ewentualnie
solą.