ßßß
Składniki ( 3 porcje):- ok. 400-500 g filetów z piersi z kurczaka- 1 cebula- 3 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki- 1/2 szklanki wody- 1/2 szklanki przecieru pomidorowego- 2 łyżki masła- 1 łyżka mascarpone (opcjonalnie)- ryż basmati do podania- sól, pieprz do smaku, szczypta cukru- kilka szczypt chili cayenneMarynata do kurczaka- 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego- 1 duży ząbek czosnku- 1 łyżeczka przyprawy garam masala- 2 szczypty suszonego/świeżego imbiru- 1/2 łyżeczki kuminu- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej- szczypta cynamonu- kilka szczypt chili cayenne- sól, pieprz do smakuFilety umyj, pokrój w kostkę (2-3cm) i dopraw solą i pieprzem. Składniki na marynatę wymieszaj, a w niej wymieszaj kawałki kurczaka. Przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki, marynuj co najmniej 1 h, a najlepiej całą noc. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle. Dodaj koncentrat wymieszany z wodą i przecier. Dopraw solą, pieprzem, cukrem i chili cayenne. Podduś sos przez kilka minut. Gdy kurczak będzie gotowy obsmaż do z każdej strony ok. 2 minut (usuń przedtem nadmiar jogurtu). Do kurczaka dodaj sos pomidorowy, dopraw ponownie i duś całość jeszcze przez ok. 30 minut. W tym czasie ugotuj ryż. Po wyłączeniu gazu, do kurczaka dodaj mascarpone i dokładnie wymieszaj.