Wykonanie
Wiele
razy widziałam w telewizji, jak kucharze przygotowują tikka
masala i zawsze byłam bliska obślinienia ekranu ;). W końcu wykonałam swój
plan i przyrządziłam własnego
kurczaka tikka
masala. Jest to brytyjskie danie, oparte na kuchni indyjskiej i pakistańskiej. Nie istnieje jedyny słuszny przepis na tikka
masala, zawsze jednak znajdziemy tam
kurczaka, a najczęściej przyprawiony jest gotową mieszanką
garam masala ( w dosłownym tłumaczeniu "gorąca mieszanka"). W skład tej
przyprawy najczęściej wchodzą:
kmin rzymski,
kolendra,
czarny pieprz,
kardamon,
liść laurowy,
goździki,
cynamon,
chili,
gałka muszkatołowa. Ja
garam masala najczęściej używam do przyprawienia ryb, zabija nieprzyjemny zapach. Wracając do tikka, bardzo rozgrzało mnie to danie, koniecznie spróbujcie go w chłodny dzień.
Składniki ( 3 porcje):- ok. 400-500 g filetów z
piersi z kurczaka- 1
cebula- 3 łyżki
koncentratu pomidorowego Pudliszki- 1/2 szklanki
wody- 1/2 szklanki
przecieru pomidorowego- 2 łyżki
masła- 1 łyżka
mascarpone (opcjonalnie)-
ryż basmati do podania-
sól,
pieprz do smaku, szczypta
cukru- kilka szczypt
chili cayenneMarynata do
kurczaka- 4 łyżki gęstego
jogurtu naturalnego- 1 duży ząbek
czosnku- 1 łyżeczka
przyprawy garam masala- 2 szczypty suszonego/świeżego
imbiru- 1/2 łyżeczki kuminu- 1/2 łyżeczki
papryki słodkiej- szczypta
cynamonu- kilka szczypt
chili cayenne-
sól,
pieprz do smakuFilety umyj, pokrój w kostkę (2-3cm) i dopraw
solą i
pieprzem. Składniki na marynatę wymieszaj, a w niej wymieszaj kawałki
kurczaka. Przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki, marynuj co najmniej 1 h, a najlepiej całą noc.
Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na
maśle. Dodaj koncentrat wymieszany z
wodą i przecier. Dopraw
solą,
pieprzem,
cukrem i
chili cayenne. Podduś sos przez kilka minut. Gdy
kurczak będzie gotowy obsmaż do z każdej strony ok. 2 minut (usuń przedtem nadmiar
jogurtu). Do
kurczaka dodaj
sos pomidorowy, dopraw ponownie i duś całość jeszcze przez ok. 30 minut. W tym czasie ugotuj
ryż. Po wyłączeniu gazu, do
kurczaka dodaj
mascarpone i dokładnie wymieszaj.