ßßß
2 średnie cebule2 łyżki czubate koncentratu pomidorowego50g orzechów nerkowca1,5 łyżeczki przyprawy garam masala2 ząbki czosnku1 łyżeczka przyprawy chili1 łyżka soku z cytryny0,25 łyżeczki kurkumy0,5 łyżeczki soli1 łyżka jogurtu naturalnegogarść rodzynek, mogą być dwie jeżeli danie ma być nieco słodsze2 łyżki świeżej kolendry2 piersi kurczakakilka pieczarek (około 180g)olej do smażenia100-150ml wodyCebulę obrać i pokroić, wrzucić do miksera i lekko zmiksować. Następnie dodać do niej koncentrat pomidorowy, orzechy nerkowca, przyprawę garam masala, czosnek, przyprawę chili, sok z cytryny, kurkumę, sól i jogurt i wszystko dokładnie zmiksować na w miarę jednolitą masę.W woku lub głębokiej patelni rozgrzać olej i przesmażyć na niej zmiksowaną masę. Po chwili dodać połowę kolendry, rodzynki i kurczaka pokrojonego w kawałki wielkości kęsa. Smażyć przez chwilę aż kurczak lekko się podsmaży - zrobi się biały, następnie dodać pieczarki pokrojone na niewielkie kawałki. Podlać niewielką ilością wody do uzyskania pożądanej gęstości sosu i smażyć przez kilkanaście minut aż kurczak będzie usmażony. Podawać natychmiast z ryżem lub chlebkiem naan .
Smcznego!