Wykonanie
Jestem czekoladoholikiem. Gdy tylko w moim pobliżu wyczuwam
czekoladę, niezależnie od tego w jakiej postaci, od razu włącza mi się potrzeba zjedzenia jej. Uwielbiam smak
gorzkiej czekolady, delikatnie rozpływającej się w ustach. Niestety ze względu na problemy z utrzymaniem wagi na w miarę stabilnym poziomie nie przechowuję w domu ani grama tego „narkotyku”.Podobnie jest z innymi
słodyczami i przekąskami. Działają one na mnie jak magnez i nie
mogę w ich obecności wyzbyć się przekonania, że przecież jeden
cukierek czy
ciasteczko nie zaszkodzi. Ano zaszkodzi, ponieważ na jednym nigdy się nie skończy. Dlatego od kilku już lat wielkim łukiem omijam w sklepie dział ze
słodyczami i przekąskami. Aby jednak wynagrodzić sobie to wyrzeczenie przygotowuję w domu zdrowe przekąski, które podaję do popołudniowej
kawy lub zajadam na drugie śniadanie w pracy.Szybkie i zdrowe przekąski do pracySwego czasu, gdy tylko w pracy łapał mnie głód od razu sięgałam za portfel i udawałam się w kierunku automatu z batonami. Tłumaczyłam sobie, że wybieram te zdrowe batony, zawierające
orzechy i prawdziwą
czekoladę. Nic bardziej mylnego. Po przeczytaniu składu okazywało się, że faktycznie nie zawierają one
cukru, niemniej w jego miejsce pojawiał się
syrop glukozowo-fruktozowy (tuczący jeszcze bardziej) i morze „witaminy” E. Po zjedzeniu takiego batonika byłam jeszcze bardziej głodna, niż przed wycieczką do automatu.Pewnego dnia, gdy spodnie zrobiły się za ciasne powiedziałam dość śmieciowemu jedzeniu! Czas postawić na zdrowe przekąski, które nasycą mnie na kilka godzin i nie będą przeszkadzać w pracy. Przedstawiam Wam moje ulubione przepisy na domowe i zdrowe „słodycze”.Przepis na wegańskie brownie z
batataSkładniki:1 duży
batat (słodki
ziemniak)7 łyżek
mąki ryżowej3 łyżki naturalnego
kakao3 łyżki
ziaren słonecznika3 łyżki
siemienia lnianego3 łyżki
wiórków kokosowych3 łyżki
sezamu3 łyżki
syropu klonowego1-2 łyżki
wody (opcjonalnie)szczypta
soli1 łyżka
oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Batata myję, obieram i kroję na mniejsze kawałki. Gotuję na parze, aż będzie miękki (ok 15-20 minut).Do miski wsypuję wszystkie suche składniki:
mąkę ryżową,
kakao,
słonecznik,
siemię lniane,
sezam,
wiórki kokosowe i
sól. Mieszam je dokładnie. Jeżeli nie posiadasz
mąki ryżowej możesz ją przygotować samodzielnie, mieląc bardzo dokładnie
płatki ryżowe.Ugotowanego
ziemniaka rozgniatam widelcem i dodaję do pozostałych składników. Dolewam
syrop klonowy. Łączę wszystkie składni. Jeżeli ciasto będzie zbyt suche można dodać 1-2 łyżki
wody.Niewielką blaszkę smaruję
oliwą z oliwek i wykładam na nią ciasto. Piekę w temperaturze 180 stopni przez ok 20 minut (opcja góra-dół).Ciasto kroję dopiero, gdy całkowicie ostygnie. Dzielę je na batony i zabieram ze sobą do pracy. Jest to idealny sposób na podwieczorek, czyli przekąskę jedzoną
między obiadem i kolacją.

Przepis na wegańskie
ciastka zbożowe z
bananemJest to najłatwiejszy przepis na
ciasteczka owsiane jaki znam. Na jego przygotowanie potrzebujecie ok 30 minut, łącznie z pieczeniem.Składniki:1 duży dojrzały
banan3 łyżki
płatków owsianych3 łyżki
płatków żytnich3 łyżki
płatków pszennychgarść
rodzynek2 łyżki
syropu klonowego50 ml gorącej
wodyszczypta
soli1 łyżka
oliwy z oliwek
Przygotowanie:Do małej miseczki wsypuję
rodzynki i zalewam je 50 mililitrami gorącej
wody. Odstawiam na kilka minut.W dużej misce rozgniatam
banana i łączę go ze wszystkimi
płatkami,
solą i
syropem klonowym. Dodaję
rodzynki i
wodę, w której się moczyły. Dokładnie łączę i ugniatam składniki. Pozostawiam na 5 minut, aby
płatki wchłonęły
wodę.Blaszkę smaruję
oliwą z oliwek i wykładam na nią ciasto. Jedno
ciasteczko to jedna czubata łyżka ciasta. Piekę w temperaturze 200 stopni przez ok 15 minut.
Ciasteczka w połowie pieczenia można obrócić, niemniej nie jest to wymagane. Powinny być miękkie w środku i chrupiące na wierzchu.
płatki owsiane, żytnie, jaglane lub inny dowolny rodzaj – ważne, aby były naturalne i niesłodzonewszelkiego rodzaju
otręby – naturalne bez aromatu i
cukrusiemię lniane i
sezampestki słonecznika lub dyni
orzechy,
pistacje (bez
soli) i
migdaływiórki kokosowe i
makrodzynki,
daktyle,
morele,
śliwki lub inne
suszone owocemiód lub
syrop klonowy, opcjonalnie
cukier trzcinowydowolne świeże
owoce, np.
gruszki,
jabłka lub
banany