ßßß Cookit - przepis na Domowa granola, bezglutenowa oczywiście! :-)

Domowa granola, bezglutenowa oczywiście! :-)

nazwa

Wykonanie

Zapewniam Was, że gdy zrobicie własną granolę już nigdy nie kupicie gotowej... ;-)
Składniki:
100 g płatków owsianych bezglutenowych
75 g płatków jaglanych
75 g orzechów (mogą być laskowe, włoskie, migdały)
50 g wiórków kokosowych
75 g ziaren słonecznika
3 łyżki miodu płynnego
3 łyżki syropu klonowego
garść rodzynek
garść surowego ziarna kakao (opcjonalnie, można też dodać np. pokrojoną gorzką czekoladę, albo pominąć)
Wykonanie:
Wszystkie suche składniki (oprócz rodzynek) wrzucamy do miski, następnie dodajemy miód oraz syrop klonowy i mieszamy. Piekarnik nastawiamy na 150 stopni. Mieszankę przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na 20-25 min. Po 10 min wyjmujemy blaszkę na chwilę, mieszamy granolę i wkładamy z powrotem do piekarnika. Gdy już się ładnie przyrumieni wyjmujemy, studzimy, dodajemy rodzynki, mieszamy i przekładamy do słoika lub puszki.
Uwaga! Zapach wydobywający się z piecyka podczas pieczenia jest obłędny! ;-)
Źródło:http://hot-and-cooold.blogspot.com/2013/11/domowa-granola-bezglutenowa-oczywiscie.html