Wykonanie
Zapewniam Was, że gdy zrobicie własną granolę już nigdy nie kupicie gotowej... ;-)Składniki:100 g
płatków owsianych bezglutenowych75 g
płatków jaglanych75 g
orzechów (mogą być laskowe, włoskie,
migdały)50 g
wiórków kokosowych75 g
ziaren słonecznika3 łyżki
miodu płynnego3 łyżki
syropu klonowegogarść
rodzynekgarść surowego ziarna
kakao (opcjonalnie, można też dodać np. pokrojoną
gorzką czekoladę, albo pominąć)Wykonanie:Wszystkie suche składniki (oprócz
rodzynek) wrzucamy do miski, następnie dodajemy
miód oraz
syrop klonowy i mieszamy. Piekarnik nastawiamy na 150 stopni. Mieszankę przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na 20-25 min. Po 10 min wyjmujemy blaszkę na chwilę, mieszamy granolę i wkładamy z powrotem do piekarnika. Gdy już się ładnie przyrumieni wyjmujemy, studzimy, dodajemy
rodzynki, mieszamy i przekładamy do słoika lub puszki.Uwaga! Zapach wydobywający się z piecyka podczas pieczenia jest obłędny! ;-)