Wykonanie
Polecam osobom będącym na diecie ale nie tylko, mój mąż, który nie tknie niczego co zawiera
awokado, powiedział, że pralinki są bardzo dobre.Składniki na ok. 10 sztuk:pół sporego
awokado3/4 szklanki
rodzynek2 łyżeczki ciemnego prawdziwego
kakao75 g mielonych
płatków owsianych (niepełna szklanka)łyżeczka
miodu (nie jest konieczne) lub słodzik naturalny do smakuopcjonalnie do obtoczenia:
wiórki kokosowe,
pestki słonecznika łuskane, siekane
migdały,
orzechy itp.
Rodzynki namoczyć we wrzątku, po kilku minutach odcedzić.
Awokado przekroić i z połowy wydrążyć miąższ, wrzucić do wysokiego naczynia razem z odsączonymi
rodzynkami,
kakao i
miodem. Zmiksować blenderem na gładką masę. Połączyć z
płatkami owsianymi. Formować kulki wielkości małego
orzecha włoskiego, najlepiej najpierw ręce pomoczyć w ciepłej wodzie. Następnie można obtoczyć pralinki dowolnie w: posiekanych migdałach, pestkach
słonecznika, wiórkach
kokosowych,
kakao, pestkach dyni posiekanych, mielonych migdałach. Schłodzić w lodówce i tam przechowywać.Smacznego!!