Wykonanie

Słodka , chrupiąca , zdrowa i ..... pyszna przekąska na każdą
porę dnia... ...a dla mnie batoniki te , pełne nasion i
suszonych owoców, doskonale komponują się z
jogurtem lub
kawą na śniadanie.Niezwykle proste do przygotowania z możliwością dowolnej kompozycji ulubionych dodatków.

Składniki:

1.5 szklanki
płatków /owsiane, orkiszowe/0.5 szklanki
nasion słonecznika0 . 5 szklanki nasion dyni2 łyżki
sezamu1 szklanka
suszonych owoców /żurawina, pokrojone
śliwki ,
migdały i orzechy/szczypta
soli50 g
oleju sezamowego2 pełne łyżki kremu
kasztanowego1/3 szklanki
miodu kasztanowego1
jabłkoWykonanie:

-Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 st.C.-Foremkę / 20-25 cm / wyłożyć papierem do pieczenia.-Do dużej miski wsypać
nasiona słonecznika, dyni,
sezamu ,
suszone owoce i wymieszać.-
Miód połaczyć z
olejem.-
Jabłko obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach , połączyć z
płatkami , dodać
olej z
miodem, krem kasztanowy i wymieszać.-Wsypać nasiona z
owocami .-Połączyć wszystkie składniki.-Masę przełozyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia , starannie wyrównać, docisnąć równomiernie z góry / np. drewniana deseczką /-Wstawić do nagrzanego piekarnika na ok.30 minut.Wystudzić.Pokroić na małe batoniki.



