Wykonanie
Bogate w witaminę C i błonnik wzmocnią naszą odporność w okresie jesienno-zimowym oraz skutecznie wpłyną na polepszenie perystaltyki naszych jelit. Tak
mowa o JABŁKACH jednych z ulubionych i najczęściej spożywanych przez Polaków jesiennych
owoców.Oprócz błonnika i witamin zawierają flawonoidy – związki obecne również w
czerwonym winie i
kakao które chronią przed zawałem i miażdżycą.
Mówi się, że jedno
jabłko dziennie jest w stanie ochronić nasz organizm przed chorobami sercowymi. Dodatkowo zawarte w nich pektyny wiążą metale ciężkie takie jak ołów i kobalt – stąd polecane są palaczom oraz mieszkańcom dużych aglomeracji
miejskich.……….I najważniejsze………………… są po prostu przepyszneW najlepsze
jabłka zaopatrzymy się późnym latem i jesienią:) a zimą gdy nie są tak pyszne jak te jesienne polecam
jabłka pieczone. Szybkie i proste w przygotowaniu. Pasuje do nich w zasadzie wszystko:
sezam,
miód,
cytryna,
czekolada,
syrop klonowy,
wiórki kokosowe,
cynamon,
suszona żurawina i jeszcze, jeszcze więcej.A dodatkowo polane
olejem sezamowym tłoczonym na zimno wzbogaci nasze menu w cenne nienasycone kwasy tłuszczowe.Składniki1
jabłko1 łyżeczka
miodu2 łyżeczki
sezamu1 łyżka
oleju sezamowego tłoczonego na zimno (
olej dostępny na zdrowy-
olej.pl)Podane składniki wystarczą do przygotowania deseru dla 1 osoby.PrzygotowanieZ
jabłka odcinamy „czapkę” na jego 3/4 wysokości. Łyżeczką wydrążamy gniazdo nasienne.Do środka wkładamy 1 łyżeczkę
miodu, można dodać również odrobinę
soku z cytryny, nada on lekkiej i orzeźwiającej kwaskowatości. Do środka wsypujemy również 1 łyżeczkę
sezamu.
Jabłko zamykamy i delikatnie nakłuwamy szpikulcem dzięki
czemu nie będzie pękać podczas pieczenia.
Jabłko pieczemy około 15-20 minut w temperaturze nie większej niż 150 St. C. Za wysoka temperatura może spowodować pękanie
jabłka.Serwujemy gorące obsypane
sezamem oraz polane
olejem sezamowym tłoczonym na zimno. Pachnie i smakuje cudownie…