Wykonanie
Granola to mieszanina
płatków zbożowych, ziaren,
orzechów,
migdałówi
suszonych owoców, zapiekana z
miodem do chrupkości.Domowa granola to prawdziwe bogactwo błonnika, witamin, magnezu i potasu.
Olej rzepakowy jest natomiast naturalnym źródłem kwasów omega-3, dlatego wartogo dołączyć do listy składników.Może być wykorzystywana jako składnik ciast i batoników, podawana z
jogurtem lub
mlekiem na śniadanie.Bardzo dobrze sprawdza się też jako przekąska - chrupiąca, słodka i sycąca.Jeżeli planujecie jadalne prezenty pod choinkę, to jest świetna propozycja,ponieważ w pięknie ozdobionym słoiczku prezentuje się bardzo apetycznie.
Składniki:220 g
płatków owsianych30 g pestek dyni30 g
ziaren słonecznika60 g
sezamu60 g
migdałów60 g
orzechów włoskich1 starte
jabłko1 łyżeczka
cynamonu1/2 łyżeczki
imbiru5 łyżek
miodu1/2 łyżeczki
soli2 łyżki
oleju rzepakowego50 g
brązowego cukru150 g
suszonych owoców ( u mnie
rodzynki,
morele,
figi )
Sposób wykonania:Wszystkie składniki oprósz
suszonych owoców wymieszać (
jabłko zetrzeć na tarce).Umieścić na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp 170C ok 30 minut, kilka
razy mieszając w czasie pieczenia. Należy pilnować, by
orzechy i
migdały zbytnio się nie zrumieniły. W razie konieczności czas pieczenia można skrócić. Wszystkie składniki powinny
mieć piękny złoty kolor. Po wystudzeniu zmieszać z
suszonymi owocami.Przechowywać w zamkniętym pojemniku (można przechowywać kilka tygodni).Smacznego :)