Przytachałam wczoraj do domu pierwszą dynię, zaczyna się. Dyniowygang wznawia swoją działalność^^.Ciasteczka może nie prezentują się idealnie, ale za to kryje się w nich mnóstwo dobrych rzeczy! I są na prawdę smaczne. Wyśmienita alternatywa dla standardowych słodkości.Przepis pochodzi stąd, zmodyfikowałam składniki, bo zwyczajnie się skończyły.Ciasteczkadyniowe bez tłuszczu1 szkl mąki pełnoziarnistej (u mnie żytnia)1 szkl mąki pszennejszczypta soli1 1/2 łyżeczki cynamonu1/4 łyżeczki imbiru1/4 łyżeczki przyprawy korzennej1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 szkl brązowego cukru2 jajka240 g puree z dyni (piekłam dynię bez pestek przez godzinę w piekarniku, potem wydrążyłam miąższ i zmiksowałam)1 szkl płatków owsianych (dałam około 1/4 szkl)3/4 szkl orzechów włoskich (u mnie ziarna słonecznika i sezam)3/4 szkl rodzynek (pominęłam)Piekarnik nagrzać do 175 stopni.Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.W dużej misce wymieszać obie mąki, wszystkie przyprawy, proszek do pieczenia, i płatki.W drugiej misce zmiksować puree z jajkami i cukrem.Przelać do miski z suchymi składnikami i dokładnie wymieszać.Na koniec dodać rodzynki i posiekane orzechy i wymieszać.Z masy formować łyżeczką okrągłe ciasteczka.Piec 20-25 minut, aż będą zarumienione