Wykonanie
Niemal w każdym sklepie spożywczym można kupić mieszankę
płatków zbożowych do przyrzą
dzania bardzo zdrowych
muesli. Za najsmaczniejsze uważa się słodkie i kruche
płatki z
miodem, zwane crunchy, ale ta „kruszonka" jest bardzo
droga. Poniższy przepis może więc uchronić nas przed potencjalnym bankructwem w podobnej sytuacji.Składniki:3 szklanki górskich
płatków owsianych1/3 szklanki posiekanych
orzechów włoskich lub 0,5 szklanki pekanów1 szklanka pomieszanych nasion dyni,
słonecznika1 łyżka
sezamu1/3 szklanki
wiórków kokosowych0,5 szklanki grubo posiekanych
migdałów0,5 szklanki
brązowego cukru trzcinowego4 łyżki
miodu3 łyżki
oleju2 łyżeczki
cukru waniliowego0,5 łyżeczki
soli1 łyżeczka
cynamonu (opcjonalnie)

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 C. Wszystkie składniki wrzucamy i wlewamy do miski i dokładnie mieszamy. Masę wysypujemy na blachę do pieczenia, wyłożoną papierem do pieczenia. Granolę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 25-30 minut , mieszając pierwszy raz po około 5 minutach, a później jeszcze kilka
razy w trakcie pieczenia. Po upływie czasu pieczenia, wyłączamy piekarnik i uchylamy drzwiczki, by granola mogła wystygnąć. W szczelnym pojemniku lub słoju można granolę przechowywać nawet kilka tygodni.