ßßß Cookit - przepis na Granola orzechowa

Granola orzechowa

nazwa

Wykonanie

Słoik do granoli od dawna świecił pustkami. No może nie całkiem, bo na pewien czas zadomowiła się w nim bułka tarta. Co jakiś czas kupowałam płatki z myślą o granoli, ale jakoś nie wychodziło. Na szczęście się zmobilizowałam. Powody do mobilizacji były przynajmniej 3. Dostałam od teścia worek obranych orzechów włoskich, od pewnej przemiłej rodzinki dostaliśmy pudło jabłek, no i Jola pokazała swoją pierwszą granolę.
Składniki:
500 g płatków owsianych
160 g sezamu
120 g słonecznika
50 g posiekanych migdałów
50 g wiórków kokosowych
100 g posiekanych orzechów włoskich
1 łyżeczka soli
4 łyżki miodu
200 ml soku z jabłek (świeżo wyciśniętego lub niesłodzonego z butelki)
2 łyżki oleju
Wykonanie:
Rozgrzać piekarnik do 170 stopni. Wszystkie suche składniki wymieszać w dużej misce. Dodać olej, miód i sok z jabłek. Wymieszać. Wyłożyć na blachę i piec około 60 minut (jeśli robimy z połowy porcji piec 40 minut). Granolę mieszać kilka razy podczas pieczenia, co około 15-20 minut. Po upieczeniu zostawić granolę w otwartym piekarniku, czekać aż wystygnie. Przełożyć do słoja lub innego pojemnika.
/wydrukuj przepis/
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2012/02/Granola-orzechowa.html