Wykonanie
Uwielbiam domową granole, najczęściej przygotowuję ją w niedzielę albo w sobotę przesypuje do dużego słoika i mam śniadanie na cały tydzień, nie ma nic lepszego na śniadanie niż chrupiąca
migdałowo waniliowa granola, podana z ciepłym
mlekiem kokosowym albo z kremowym
jogurtem, do tego zielona
herbata lub
kawa i nawet zimne, i ciemne poranki stają się przyjemniejsze :) to co robimy granole :)Składniki :3 szklanki
płatków owsianych1 szklanka mieszanki
migdałów i
orzechów włoskich ( można użyć innych)1/2 szklanki
wiórków kokosowych1/4 szklanki
oleju kokosowego1-2 łyżki
miodu lub
syropu z agawyszczypta
solilaska wanilii lub kilka kropli naturalnego ekstraktu
waniliowegoPrzygotowanie :
Płatki owsiane wymieszać w misce z pokrojonymi
orzechami i wiórkami koksowymi i
solą, na patelce rozpuścić
olej razem z
miodem, dodać do
płatków z
orzechami, następnie ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok 10 minut w temperaturze 180 stopni, następnie wyjąć blaszkę zmieszać widelcem, odwrócić i piec jeszcze około 5-10 minut, uważając, żeby granola się nie przypaliła, pozostawić do ostygnięcia, przełożyć do słoika :)