ßßß Cookit - przepis na Waniliowo migdałowa granola

Waniliowo migdałowa granola

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam domową granole, najczęściej przygotowuję ją w niedzielę albo w sobotę przesypuje do dużego słoika i mam śniadanie na cały tydzień, nie ma nic lepszego na śniadanie niż chrupiąca migdałowo waniliowa granola, podana z ciepłym mlekiem kokosowym albo z kremowym jogurtem, do tego zielona herbata lub kawa i nawet zimne, i ciemne poranki stają się przyjemniejsze :) to co robimy granole :)
Składniki :
3 szklanki płatków owsianych
1 szklanka mieszanki migdałów i orzechów włoskich ( można użyć innych)
1/2 szklanki wiórków kokosowych
1/4 szklanki oleju kokosowego
1-2 łyżki miodu lub syropu z agawy
szczypta soli
laska wanilii lub kilka kropli naturalnego ekstraktu waniliowego
Przygotowanie :
Płatki owsiane wymieszać w misce z pokrojonymi orzechami i wiórkami koksowymi i solą, na patelce rozpuścić olej razem z miodem, dodać do płatków z orzechami, następnie ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok 10 minut w temperaturze 180 stopni, następnie wyjąć blaszkę zmieszać widelcem, odwrócić i piec jeszcze około 5-10 minut, uważając, żeby granola się nie przypaliła, pozostawić do ostygnięcia, przełożyć do słoika :)
Źródło:http://zdrowavegekuchnia.blogspot.com/2015/10/waniliowo-migdaowa-granola.html