ßßß
wegańskie bezglutenowe(15 sztuk)- 1 i 1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy (lub 1 puszka)- 50 g oleju kokosowego (ok. 1/4 szklanki)- ok. 100 g syrop klonowy / syropu z agawy / dla nie weganie mogą użyć miodu- 50 g blanszowanych migdałów zmielonych na mąkę- 100 g wiórków kokosowych- 1 łyżka pasty waniliowej / ekstraktu waniliowego / ziarenka z 1 laski wanilii- kilka kropel ekstraktu migdałowego- 1 łyżeczka sody oczyszczonejDo malaksera wrzucam ciecierzycę i pozostałe składniki (oprócz wiórków kokosowych). Blenduję do połączenia się składników.Dodaję wiórki kokosowe, chwilę blenduję, by składniki się połączyły.Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, dłonią formując kulki, a następnie je spłaszczając.Wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 15-20 min* (jeśli ciasteczka zaczną się lekko przypalać, zmniejsz temperaturę o 10 st. C).Upieczone kokosanki zostawiam do ostygnięcia.Smacznego!*Można potrzymać dłużej, by kokosanki były bardziej chrupkie, jednak trzeba uważać, by ich nie przypalić.