Wykonanie
Delikatne, aromatyczne, wegańskie i bezglutenowe kokosanki z...
ciecierzycy ! To jedne z moich ulubionych
ciasteczek, gdyż są bez
cukru, a zrobienie ich zajmuje mniej czasu niż ich zrobienie.Czasami chodzi za mną coś słodkiego, ale jednocześnie zdrowego. Coś, czego zrobienie nie będzie wymagało dłuższego czasu i masy skomplikowanych czynności. W takie dni tworzę przepisy typu - wrzuć wszystko do blendera, włącz przycisk "on" i gotowe. Nazywam je "przepisy dla pracującej mamy", no bo która pracująca kobieta, posiadająca dzieci nie marzy o sposobach na zdrowe, nieskomplikowane słodkości?Dzisiaj więc przedstawiam na blogu dziecinnie prosty przepis, z którym poradzi sobie każda, nawet najbardziej nieporadna łamaga kulinarna. Przepis na kokosanki z
ciecierzycy - wegańskie, bezglutenowe i bez dodatku
cukru .
Ciasteczka robi się w mig . Jedynym minusem jest to, że musimy zużyć trochę energii, by je uformować i odrobiny cierpliwości, by poczekać, jak się upieką. Zapomniałabym, jest jeszcze jeden - szybciutko znikają ;p
wegańskie bezglutenowe(15 sztuk)- 1 i 1/2 szklanki ugotowanej
ciecierzycy (lub 1 puszka)- 50 g
oleju kokosowego (ok. 1/4 szklanki)- ok. 100 g
syrop klonowy /
syropu z agawy / dla nie weganie mogą użyć
miodu- 50 g blanszowanych
migdałów zmielonych na
mąkę- 100 g
wiórków kokosowych- 1 łyżka pasty waniliowej / ekstraktu
waniliowego / ziarenka z 1
laski wanilii- kilka kropel ekstraktu
migdałowego- 1 łyżeczka
sody oczyszczonejDo malaksera wrzucam
ciecierzycę i pozostałe składniki (oprócz
wiórków kokosowych). Blenduję do połączenia się składników.Dodaję
wiórki kokosowe, chwilę blenduję, by składniki się połączyły.Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, dłonią formując kulki, a następnie je spłaszczając.Wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 15-20 min* (jeśli
ciasteczka zaczną się lekko przypalać, zmniejsz temperaturę o 10 st. C).Upieczone kokosanki zostawiam do ostygnięcia.Smacznego!*Można potrzymać dłużej, by kokosanki były bardziej chrupkie, jednak trzeba uważać, by ich nie przypalić.