Wykonanie
Pyszne wegańskie, bezglutenowe
migdałowe ciasteczka, które smakiem przypominają znane wszystkim
amaretti . A co powiecie, jeśli
powiem, że zrobione są głównie z
migdałów i...
białej fasoli ? Pyszna, słodka porcja roślinnego
białka i to w dodatku bez grama rafinowanego
cukru!Ostatnio popełniłam czyn niewybaczalny. Stworzyłam
ciasteczka, które wyglądają jak
ciasteczka, smakują jak
ciasteczka, pachną jak
ciasteczka, ale nie posiadają najważniejszej
ciasteczkowej cechy - można je jeść bez wyrzutów sumienia. W dodatku owe
ciasteczka są tak pyszne, że mogą spokojnie konkurować z klasycznymi, niezdrowymi wypiekami. W przeciwieństwie do nich, skrywają one w sobie masę wartości odżywczych oraz dużą ilość roślinnego
białka, gdyż są zrobione... z
białej fasoli i
migdałów . W dodatku są wegańskie, bezglutenowe i nie zawierają rafinowanego
cukru . To ostatnio moja ulubiona
słodycz, gdyż smakiem przypomina mi znane wszystkim
ciasteczka amaretti. W dodatku, główny składnik,
biała fasola jest tu niewyczuwalna . Czuć tylko mocno aromatyczne
migdały i
wanilię... Pycha!
wegańskie bezglutenowe bez
cukru(ok. 12-15 sztuk)- 1 i 1/2 szklanki ugotowanej
fasoli (może być z puszki, lecz wtedy musicie j bardzo dobrze wypłukać z zalewy)- 50 g
oleju kokosowego (ok. 1/4 szklanki)- ok. 100 g
syropu z agawy /
syropu klonowego /
miodu- 2 łyżki
ksylitolu- 100 g blanszowanych
migdałów zmielonych na
mąkę- 100 g
płatków migdałowych, delikatnie rozdrobnione- 1 łyżka pasty waniliowej / ekstraktu
waniliowego / ziarenka z 1
laski wanilii- kilka kropel ekstraktu
migdałowego- 1 łyżeczka
sody oczyszczonej- do posypania
ciasteczek:
płatki migdałoweDo malaksera wrzucam
fasolę i pozostałe składniki (oprócz
płatków migdałowych i
sody). Blenduję do połączenia się składników*.Dodaję
sodę. Ponownie blenduję.Przekładam masę do miski, wrzucam
płatki migdałowe i mieszam dokładnie, by składniki się połączyły.*Za pomocą łyżki wykładam masę na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (1
ciasteczko ok. 1 łyżka masy), zwilżoną dłonią lekko spłaszczam masę i posypuję
płatkami migdałowymi.Wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 15-20 min (jeśli
ciasteczka zaczną się lekko przypalać, zmniejsz temperaturę o 10-20 st. C).Upieczone
ciasteczka zostawiam do ostygnięcia (nie ruszajcie ich, bo ciepłe są bardzo delikatne).Smacznego!*Tu możecie spróbować masy i stwierdzić, czy jest odpowiednio słodka. Nie bójcie się, nie ma tu nic surowego, co potrzebuje pieczenia. Jeśli masa jest za mało słodka, dodajcie 1-2 łyżki
ksylitolu.