ßßß Cookit - przepis na Migdałowe ciasteczka z białej fasoli (wegańskie, bezglutenowe, bez cukru)

Migdałowe ciasteczka z białej fasoli (wegańskie, bezglutenowe, bez cukru)

nazwa

Wykonanie

Pyszne wegańskie, bezglutenowe migdałowe ciasteczka, które smakiem przypominają znane wszystkim amaretti . A co powiecie, jeśli powiem, że zrobione są głównie z migdałów i... białej fasoli ? Pyszna, słodka porcja roślinnego białka i to w dodatku bez grama rafinowanego cukru!
Ostatnio popełniłam czyn niewybaczalny. Stworzyłam ciasteczka, które wyglądają jak ciasteczka, smakują jak ciasteczka, pachną jak ciasteczka, ale nie posiadają najważniejszej ciasteczkowej cechy - można je jeść bez wyrzutów sumienia. W dodatku owe ciasteczka są tak pyszne, że mogą spokojnie konkurować z klasycznymi, niezdrowymi wypiekami. W przeciwieństwie do nich, skrywają one w sobie masę wartości odżywczych oraz dużą ilość roślinnego białka, gdyż są zrobione... z białej fasoli i migdałów . W dodatku są wegańskie, bezglutenowe i nie zawierają rafinowanego cukru . To ostatnio moja ulubiona słodycz, gdyż smakiem przypomina mi znane wszystkim ciasteczka amaretti. W dodatku, główny składnik, biała fasola jest tu niewyczuwalna . Czuć tylko mocno aromatyczne migdały i wanilię... Pycha!
wegańskie bezglutenowe bez cukru
(ok. 12-15 sztuk)
- 1 i 1/2 szklanki ugotowanej fasoli (może być z puszki, lecz wtedy musicie j bardzo dobrze wypłukać z zalewy)
- 50 g oleju kokosowego (ok. 1/4 szklanki)
- ok. 100 g syropu z agawy / syropu klonowego / miodu
- 2 łyżki ksylitolu
- 100 g blanszowanych migdałów zmielonych na mąkę
- 100 g płatków migdałowych, delikatnie rozdrobnione
- 1 łyżka pasty waniliowej / ekstraktu waniliowego / ziarenka z 1 laski wanilii
- kilka kropel ekstraktu migdałowego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- do posypania ciasteczek: płatki migdałowe
Do malaksera wrzucam fasolę i pozostałe składniki (oprócz płatków migdałowych i sody). Blenduję do połączenia się składników*.
Dodaję sodę. Ponownie blenduję.
Przekładam masę do miski, wrzucam płatki migdałowe i mieszam dokładnie, by składniki się połączyły.*
Za pomocą łyżki wykładam masę na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (1 ciasteczko ok. 1 łyżka masy), zwilżoną dłonią lekko spłaszczam masę i posypuję płatkami migdałowymi.
Wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 15-20 min (jeśli ciasteczka zaczną się lekko przypalać, zmniejsz temperaturę o 10-20 st. C).
Upieczone ciasteczka zostawiam do ostygnięcia (nie ruszajcie ich, bo ciepłe są bardzo delikatne).
Smacznego!
*Tu możecie spróbować masy i stwierdzić, czy jest odpowiednio słodka. Nie bójcie się, nie ma tu nic surowego, co potrzebuje pieczenia. Jeśli masa jest za mało słodka, dodajcie 1-2 łyżki ksylitolu.
Źródło:http://truetastehunters.blogspot.com/2016/03/migdaowe-ciasteczka-z-biaej-fasoli.html