ßßß
wegańskie bezglutenowe bez cukru(ok. 12-15 sztuk)- 1 i 1/2 szklanki ugotowanej fasoli (może być z puszki, lecz wtedy musicie j bardzo dobrze wypłukać z zalewy)- 50 g oleju kokosowego (ok. 1/4 szklanki)- ok. 100 g syropu z agawy / syropu klonowego / miodu- 2 łyżki ksylitolu- 100 g blanszowanych migdałów zmielonych na mąkę- 100 g płatków migdałowych, delikatnie rozdrobnione- 1 łyżka pasty waniliowej / ekstraktu waniliowego / ziarenka z 1 laski wanilii- kilka kropel ekstraktu migdałowego- 1 łyżeczka sody oczyszczonej- do posypania ciasteczek: płatki migdałoweDo malaksera wrzucam fasolę i pozostałe składniki (oprócz płatków migdałowych i sody). Blenduję do połączenia się składników*.Dodaję sodę. Ponownie blenduję.Przekładam masę do miski, wrzucam płatki migdałowe i mieszam dokładnie, by składniki się połączyły.*Za pomocą łyżki wykładam masę na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (1 ciasteczko ok. 1 łyżka masy), zwilżoną dłonią lekko spłaszczam masę i posypuję płatkami migdałowymi.Wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 15-20 min (jeśli ciasteczka zaczną się lekko przypalać, zmniejsz temperaturę o 10-20 st. C).Upieczone ciasteczka zostawiam do ostygnięcia (nie ruszajcie ich, bo ciepłe są bardzo delikatne).Smacznego!*Tu możecie spróbować masy i stwierdzić, czy jest odpowiednio słodka. Nie bójcie się, nie ma tu nic surowego, co potrzebuje pieczenia. Jeśli masa jest za mało słodka, dodajcie 1-2 łyżki ksylitolu.