ßßß Cookit - przepis na Granola

Granola

nazwa

Wykonanie

Granola - nie może być zdrowiej na początek dnia. Śniadaniowy przysmak składający się z płatków, orzechów i miodu, pieczonych do chrupkości, podawana często z suszonymi owocami. Idealna z mlekiem, jogurtem lub kefirem. Kupne muesli nie dorasta jej do pięt ;-). Warto rozpocząć z nią pierwszy dzień w Nowym Roku, a potem każdy kolejny dzień...
Składniki na 2 , 5 litra granoli:
450 g płatków owsianych
120 g ziaren słonecznika
120 g ziaren sezamu (jasnego)
175 g przecieru z jabłek (zamiast dodałam 1 jabłko starte na tarce)
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka imbiru
120 g brązowego syropu ryżowego lub ryżowego syropu słodowego lub golden syrupu (można zastąpić płynnym miodem)
4 łyżki płynnego miodu
100 g jasnego brązowego cukru
250 g migdałów
1 łyżeczka soli
2 łyżki oleju słonecznikowego
300 g rodzynków
Wymieszać wszystko za wyjątkiem rodzynków. Wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 170ºC około 40 minut (piekłam krócej), mieszając w trakcie kilka razy. Po wystudzeniu wymieszać z rodzynkami. Można ją przechowywać wiele tygodni w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Uwaga: przepis jest bezglutenowy tylko kiedy użyjemy płatków owsianych nie zanieczyszczonych glutenem.
Smacznego :-).
Źródło przepisu - Nigella Lawson 'Feast'.
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/granola