Granola - nie może być zdrowiej na początek dnia. Śniadaniowy przysmak składający się z płatków, orzechów i miodu, pieczonych do chrupkości, podawana często z suszonymi owocami. Idealna z mlekiem, jogurtem lub kefirem. Kupne muesli nie dorasta jej do pięt ;-). Warto rozpocząć z nią pierwszy dzień w Nowym Roku, a potem każdy kolejny dzień...Składniki na 2 , 5 litra granoli:450 g płatków owsianych120 g ziaren słonecznika120 g ziaren sezamu (jasnego)175 g przecieru z jabłek (zamiast dodałam 1 jabłko starte na tarce)2 łyżeczki cynamonu1 łyżeczka imbiru120 g brązowego syropuryżowego lub ryżowegosyropu słodowego lub golden syrupu (można zastąpić płynnym miodem)4 łyżki płynnego miodu100 g jasnego brązowego cukru250 g migdałów1 łyżeczka soli2 łyżki oleju słonecznikowego300 g rodzynkówWymieszać wszystko za wyjątkiem rodzynków. Wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Piec w temperaturze 170ºC około 40 minut (piekłam krócej), mieszając w trakcie kilka razy. Po wystudzeniu wymieszać z rodzynkami. Można ją przechowywać wiele tygodni w szczelnie zamkniętym pojemniku.Uwaga: przepis jest bezglutenowy tylko kiedy użyjemy płatków owsianych nie zanieczyszczonych glutenem.Smacznego :-).Źródło przepisu - Nigella Lawson 'Feast'.