Przepis Nigelli;)Domowa granola to tak naprawdę niedużo roboty i na pewno mniejszy koszt niż kupna...Do tego zawsze używamy tego na co mamy ochotę.Ja zrobiłam taka najbardziej klasyczną granolę z orzechami, słonecznikiem, pestkami dyni i rodzynkami...W planach mam taką z kawałkami banana i kokosa ale muszę zjeść najpierw te 2,5l które mi teraz wyszło...Oczywiście najlepiej smakuje z jogurtem naturalnym lub mlekiem ;)Składniki (na 2,5l)450 g płatków owsianych120 g ziaren słonecznika120 g pestek dyni175 g jabłek z przecieru2 łyżeczki cynamonu1 łyżeczka imbiru120 g brązowego syropuryżowego lub ryżowegosyropu słodowego lub golden syrupu (można zastąpić płynnym miodem)4 łyżki płynnego miodu100 g jasnego brązowego cukru250 g migdałów (w całości)1 łyżeczka soli2 łyżki oleju słonecznikowego300 g rodzynkówPrzygotowanie:Wymieszać wszystko za wyjątkiem rodzynek.Wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Piec w temperaturze 170ºC około 40 minut, mieszając w trakcie kilka razy.Po wystudzeniu wymieszać z rodzynkami.Można ją przechowywać wiele tygodni w szczelnie zamkniętym pojemniku.