Wykonanie
Nie ma to jak zacząć dzień od zdrowego pysznego śniadania. Dzisiaj proponuję Wam przepyszną chrupiącą granolę. Taka wykonana w domu smakuje o niebo lepiej niż kupiona. Przewaga wynika też z tego że w takiej domowej dokładnie wiem co jem a w tej kupnej już niekoniecznie... Przepis Nigelli Lawson znaleziony na blogu Moje Wypieki . Troszkę go zmieniłam i polecam baaardzo :)Składniki:450g
płatków owsianych górskich120g
ziaren słonecznika50g ziaren
sezamu70g ziaren dyni250g
migdałów (całych)175g utartego drobno
jabłka2 łyżeczki
cynamonu1 łyżeczka
imbiru1 łyżeczka
soli120g golden
syrupu (klik) (można zastąpić
miodem)4 łyżki płynnego
miodu100g
brązowego cukru2 łyżki
oleju słonecznikowego170-200g suszonych fig100-130g
suszonej żurawinyWszystkie składniki za wyjątkiem
żurawiny i fig dokładnie wymieszać. Wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 40 minut w temp. 170 stopni. W trakcie pieczenia mieszać kilkakrotnie. Upieczone wystudzić.
Figi pokroić w kosteczkę i wmieszać razem z
żurawiną do granoli. Przechowywać (nawet do kilku tygodni) w szczelnie zamkniętym pojemniku.Smacznego :)