ßßß Cookit - przepis na Nienudne kotleciki drobiowe z fetą i koperkiem na trzy sposoby

Nienudne kotleciki drobiowe z fetą i koperkiem na trzy sposoby

nazwa

Wykonanie

Kotlety mielone kojarzą mi się zwykle z niedzielnym zestawem obiadowym: mielone wieprzowe, ziemniaki z wody i buraczki. Jako dziecko nigdy nie byłam fanką mielonych i unikałam ich na wszelkie sposoby. Dopiero kilka lat temu zaczęłam eksperymentować z tą formą podania mięsa i wypracowałam kilka własnych przepisów. Staram się zwykle podawać je w mniej oczywisty sposób oraz wykorzystywać do kilku obiadów. Raz przygotowane kotlety mogą stać się bazą dla zupy, sosu pomidorowego lub sałatki. Poniżej znajdziecie trzy odmienne pomysły na ich wykorzystanie.
Składniki:
1/2 kg filetu z piersi indyka
2 łyżeczki pestek słonecznika
1 łyżeczka sezamu
2 łyżki mąki pszennej
4 łyżki siekanego koperku
100 gram sera feta z mleka owczego
1 jajko
1 cebula dymka
1 ząbek czosnku
oliwa z oliwek do smażenia
świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Filet z indyka mielę w maszynce do mięsa i dodaję do niego pozostałe składniki: drobno posiekany koperek, sezam, słonecznik, jajko, mąkę i pokruszony ser feta.
Cebulę i czosnek ścieram na drobnych oczkach tarki i również dokładam do mięsa.
Mieszam wszystkie składniki ze sobą i formuję kotleciki. Jeżeli mięso będzie zbyt mocno kleić się do rąk można dosypać więcej mąki. Należy jednak uważać, aby kotlety nie wyszły zbyt twarde.
Doprawiam świeżo mielonym pieprzem. Nie dodaję soli, ponieważ feta jest wystarczająco słonym serem.
Smażę z dodatkiem oliwy na niewielkim ogniu pod przykryciem przez ok 4-5 minut z każdej strony. Nie należy ustawiać patelni na zbyt dużym ogniu, aby ser się nie przypalił.
Kotlety drobiowe w rosole orientalnym z kaczki
Gotując rosół zwykle mrożę jego część, aby móc wykorzystać go w późniejszym terminie. Dzięki temu w ciągu tygodnia pracy mogę wyciągnąć go z lodówki i wykorzystać na obiad, gdy nie mam czasu na gotowanie. Koniecznie sprawdźcie ten przepis na rosół z kaczki z nutą orientalną .
Makaron z sosem pomidorowym i kotlecikami drobiowymi
Przygotowanie tej potrawy jest niezwykle proste. Jej bazę stanowi sos pomidorowy, który zwykle zaprawiam w słoiczki na zimę. Doprawiam go czosnkiem i słodką papryką wędzoną. Danie podaję z makaronem pełnoziarnistym oraz świeżą rukolą.
Sałatka z dynią, gruszką i kotlecikami drobiowymi
Ostatnim daniem, które przygotowałam z wykorzystaniem kotlecików była sałatka z dynią i gruszką, która jest absolutnie błyskawiczna w przygotowaniu i niesamowicie smaczna.
Składniki:
1/4 małej dyni
1 cebula dymka
1 gruszka
1 pomidor
garść rukoli
1 łyżka octu balsamicznego
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka miodu
pieprz świeżo mielony
Przygotowanie:
Dynię kroję na kawałki i smażę na patelni z 1 łyżką oliwy z oliwek i posiekaną dymką przez ok 2 minuty na bardzo dużym ogniu. Następnie zmniejszam ogień, przykrywam patelnię i duszę przez ok 4 minut.
Pomidora, gruszkę i kotleciki kroję na kawałki. Dodaję dynię i rukolę.
W małej miseczce mieszam oliwę, miód i ocet balsamiczny. Dodaję sos do sałatki i doprawiam świeżo zmielonym pieprzem.
Źródło:http://emaliowanyczajnik.pl/2014/10/nienudne-kotleciki-drobiowe-z-feta-i-koperkiem-na-trzy-sposoby