Wykonanie
Kotlety mielone kojarzą mi się zwykle z niedzielnym zestawem obiadowym: mielone wieprzowe,
ziemniaki z
wody i
buraczki. Jako dziecko nigdy nie byłam fanką mielonych i unikałam ich na wszelkie sposoby. Dopiero kilka lat temu zaczęłam eksperymentować z tą formą podania
mięsa i wypracowałam kilka własnych przepisów. Staram się zwykle podawać je w mniej oczywisty sposób oraz wykorzystywać do kilku obiadów. Raz przygotowane kotlety mogą stać się bazą dla zupy,
sosu pomidorowego lub sałatki. Poniżej znajdziecie trzy odmienne pomysły na ich wykorzystanie.
Składniki:1/2 kg
filetu z piersi indyka2 łyżeczki pestek
słonecznika1 łyżeczka
sezamu2 łyżki
mąki pszennej4 łyżki siekanego
koperku100 gram
sera feta z
mleka owczego1
jajko1
cebula dymka1 ząbek
czosnkuoliwa z oliwek do smażeniaświeżo mielony
pieprzPrzygotowanie:
Filet z indyka mielę w maszynce do
mięsa i dodaję do niego pozostałe składniki: drobno posiekany
koperek,
sezam,
słonecznik,
jajko,
mąkę i pokruszony
ser feta.
Cebulę i
czosnek ścieram na drobnych oczkach tarki i również dokładam do
mięsa.Mieszam wszystkie składniki ze sobą i formuję kotleciki. Jeżeli
mięso będzie zbyt mocno kleić się do rąk można dosypać więcej
mąki. Należy jednak uważać, aby kotlety nie wyszły zbyt twarde.Doprawiam świeżo mielonym
pieprzem. Nie dodaję
soli, ponieważ
feta jest wystarczająco słonym
serem.Smażę z dodatkiem
oliwy na niewielkim ogniu pod przykryciem przez ok 4-5 minut z każdej strony. Nie należy ustawiać patelni na zbyt dużym ogniu, aby
ser się nie przypalił.Kotlety drobiowe w rosole orientalnym z
kaczkiGotując rosół zwykle mrożę jego część, aby móc wykorzystać go w późniejszym terminie. Dzięki temu w ciągu tygodnia pracy
mogę wyciągnąć go z lodówki i wykorzystać na obiad, gdy nie mam czasu na gotowanie. Koniecznie sprawdźcie ten przepis na rosół z
kaczki z nutą orientalną .
Makaron z
sosem pomidorowym i kotlecikami drobiowymi
Przygotowanie tej potrawy jest niezwykle proste. Jej bazę stanowi
sos pomidorowy, który zwykle zaprawiam w słoiczki na zimę. Doprawiam go
czosnkiem i
słodką papryką wędzoną. Danie podaję z
makaronem pełnoziarnistym oraz świeżą
rukolą.
Sałatka z
dynią,
gruszką i kotlecikami drobiowymi
Ostatnim daniem, które przygotowałam z wykorzystaniem kotlecików była
sałatka z
dynią i
gruszką, która jest absolutnie błyskawiczna w przygotowaniu i niesamowicie smaczna.Składniki:1/4 małej dyni1
cebula dymka1
gruszka1
pomidorgarść
rukoli1 łyżka
octu balsamicznego2 łyżki
oliwy z oliwek1 łyżeczka
miodupieprz świeżo mielonyPrzygotowanie:
Dynię kroję na kawałki i smażę na patelni z 1 łyżką
oliwy z oliwek i posiekaną
dymką przez ok 2 minuty na bardzo dużym ogniu. Następnie zmniejszam ogień, przykrywam patelnię i duszę przez ok 4 minut.
Pomidora,
gruszkę i kotleciki kroję na kawałki. Dodaję
dynię i
rukolę.W małej miseczce mieszam
oliwę,
miód i
ocet balsamiczny. Dodaję sos do sałatki i doprawiam świeżo zmielonym
pieprzem.