ßßß Cookit - przepis na Obiad z fetą, czyli faszerowane roladki schabowe

Obiad z fetą, czyli faszerowane roladki schabowe

nazwa

Wykonanie

Gotowanie na dwa lub trzy dni do przodu jest niezwykle wygodne. Pozwala zaoszczędzić nie tylko czas, ale również pieniądze. Niestety ogromnym minusem jest tutaj konieczność jedzenia kilka razy z rzędu tego samego. Jak w takim razie znaleźć złoty środek? Odpowiedź jest prosta – zrobić wspólną bazę i wymieniać dodatki. Przykład zastosowania tej zasady znajdziecie poniżej oraz w przepisie na kotleciki mielone z fetą i koperkiem .
Składniki na roladki schabowe:
4 kotlety schabowe
50 g sera feta z mleka owczego
pieprz świeżo mielony
oliwa z oliwek do smażenia
Pozostałe składniki:
1 słoiczek kompotu śliwkowego lub 7 świeżych śliwek
1 cebula dymka
1 marchewka
1 duży ziemniak
1 ząbek czosnku
1 papryczka chili
1 łyżeczka miodu
1 łyżka octu winnego
1 łyżka rumu
1 łyżka oliwy z oliwek
kilka gałązek świeżego tymianku
sól morska
Przygotowanie:
Kotlety rozbijam tłuczkiem. Robię to przez woreczek foliowy, aby nie zabrudzić kuchni. wykładam na nie ser feta, doprawiam pieprzem i zawijam. Związuję mięso nitką, aby nie rozpadło się w trakcie smażenia.
Wszystkie warzywa kroję na kawałki: cebulę w piórka, marchewkę w krążki, czosnek w plasterki, chili w paseczki i ziemniak w kostkę. Wszystkie warzywa umieszczam na patelni razem z mięsem. Dokładam gałązki tymianku.
Smażę na oliwie z oliwek przez 3 minuty na dużym ogniu. Następnie dodaję kompot śliwkowy z owocami, miód, ocet i rum oraz doprawiam solą. Zmniejszam ogień i przykrywam patelnię. Duszę mięso z warzywami przez ok 15 minut do czasu aż ziemniak stanie się miękki.
Podaję z prostą sałatką z rukoli, gruszki i sezamu.
Składniki na sos pieczarkowy:
10 pieczarek
1 marchewka
1 cebula dymka
1 łyżka oliwy z oliwek
świeżo mielony pieprz
sól morska
Przygotowanie:
Pieczarki kroję w plasterki, cebulę w piórka a marchewkę w słupki. Przekładam na patelnię i doprawiam solą i pieprzem. Smażę przez 3 minuty na dużym ogniu, następnie zmniejszam ogień, przykrywam patelnię i duszę przez 5 minut.
Roladki kroję na mniejsze kawałki. Podaję z makaronem ryżowym, gotowanymi brokułami oraz surówką z białej rzepy i granatu.
Źródło:http://emaliowanyczajnik.pl/2014/10/obiad-z-feta-czyli-faszerowane-roladki-schabowe