Wykonanie
Gotowanie na dwa lub trzy dni do przodu jest niezwykle wygodne. Pozwala zaoszczędzić nie tylko czas, ale również pieniądze. Niestety ogromnym minusem jest tutaj konieczność jedzenia kilka
razy z
rzędu tego samego. Jak w takim razie znaleźć złoty środek? Odpowiedź jest prosta – zrobić wspólną bazę i wymieniać dodatki. Przykład zastosowania tej zasady znajdziecie poniżej oraz w przepisie na kotleciki mielone z
fetą i
koperkiem .
Składniki na roladki
schabowe:4 kotlety
schabowe50 g
sera feta z
mleka owczegopieprz świeżo mielony
oliwa z oliwek do smażeniaPozostałe składniki:1 słoiczek kompotu
śliwkowego lub 7 świeżych
śliwek1
cebula dymka1
marchewka1 duży
ziemniak1 ząbek
czosnku1
papryczka chili1 łyżeczka
miodu1 łyżka
octu winnego1 łyżka
rumu1 łyżka
oliwy z oliwekkilka gałązek świeżego
tymiankusól morskaPrzygotowanie:Kotlety rozbijam tłuczkiem. Robię to przez woreczek foliowy, aby nie zabrudzić kuchni. wykładam na nie
ser feta, doprawiam
pieprzem i zawijam. Związuję
mięso nitką, aby nie rozpadło się w trakcie smażenia.Wszystkie warzywa kroję na kawałki:
cebulę w piórka,
marchewkę w krążki,
czosnek w plasterki,
chili w paseczki i
ziemniak w kostkę. Wszystkie warzywa umieszczam na patelni razem z
mięsem. Dokładam gałązki
tymianku.Smażę na
oliwie z oliwek przez 3 minuty na dużym ogniu. Następnie dodaję kompot
śliwkowy z
owocami,
miód,
ocet i
rum oraz doprawiam
solą. Zmniejszam ogień i przykrywam patelnię. Duszę
mięso z warzywami przez ok 15 minut do czasu aż
ziemniak stanie się miękki.Podaję z prostą
sałatką z
rukoli,
gruszki i
sezamu.
Składniki na
sos pieczarkowy:10
pieczarek1
marchewka1
cebula dymka1 łyżka
oliwy z oliwekświeżo mielony
pieprzsól morskaPrzygotowanie:
Pieczarki kroję w plasterki,
cebulę w piórka a
marchewkę w słupki. Przekładam na patelnię i doprawiam
solą i
pieprzem. Smażę przez 3 minuty na dużym ogniu, następnie zmniejszam ogień, przykrywam patelnię i duszę przez 5 minut.Roladki kroję na mniejsze kawałki. Podaję z
makaronem ryżowym, gotowanymi
brokułami oraz surówką z białej
rzepy i
granatu.