Wykonanie
Dzisiaj przedstawiamy
kurczaka z
cytryną, ziemniaczkami pieczonymi,
marchewką i
pieczarkami.Obiecujemy, że będzie smakowało !ENJOY !
zakupy ( na 2 osoby ) :4
udka z kurczaka bez pałek ( wiadomo może być cała noga albo skrzydełka jak lubicie )500g
młodych ziemniaków2x
marchew10
pieczarek2x
cytrynaświeży
tymianekczosneksól,
pieprz,
brązowy cukier,
oliwa,
chilliLet us cook !Na początku marynujemy
kurczaka (
sól,
pieprz,
brązowy cukier,
oliwa,
chilli,
sok z cytryny) i odstawiamy do lodówki na około godzinkę.
Teraz wykładamy blaszkę do pieczenia papierem ( my użyłyśmy tortownicę ;p )Najpierw kroimy
cytrynę w plasterki i rozkładamy w blaszce, na
cytrynę kładziemy cienko pokrojony w plasterki
czosnek, następnie gałązki
rozmarynu, teraz przekrojone na pół
ziemniaki które solimy i
pieprzymy, na
ziemniaki kładziemy pokrojoną w plasterki
marchew również doprawiamy ( troszkę
masła na
marchewkę ) a na samym szczycie naszej wieży zamarynowanego
kurczaka ;p
Taką wieżę wrzucamy do rozgrzanego na 180*C piekarnika i zostawiamy my go tam na 60 min ( wiadomo trzeba czasami zaglądać bo każdy piekarnik żyje swoim życiem, zawsze możecie go wyciągnąć wcześniej ).Dosłownie 10 minut przed konsumpcją możemy sobie zacząć ogarniać
pieczarki :)Na patelni rozgrzewamy
oliwę z
chilli i
tymiankiem, po chwili wrzucamy całe
pieczarki, pod koniec smażenia dodajemy posiekany
czosnek.
\Wyciągamy tortownicę z obiadem, powinna wyglądać tak jak na obrazku poniżej ;p
Układamy sobie wszystko ładnie na talerzu i sobie wcinamy :)bon appetit !
https://www.facebook.com/madebyguzik