Wykonanie
Uwielbiam
mięso pieczone z
marchewką, wystarczy do tego dorobić ziemniaczki lub
ryż i obiad gotowy :) Przepis na tego
kurczaka znalazłam w gazecie Apetyt i od razu wiedziałam, że muszę go wypróbować.
Kurczak jest soczysty, zaskakuje smakiem (spodziewaliśmy się zwykłego
kurczaka, a gdy go jedliśmy, obydwoje z M. wydawaliśmy z siebie odgłosy "oo jaki dobry..mmm ale pyszny" :)
Potrzebujemy:4 ćwiartki
kurczaka (ze skórą)
sól i świeżo zmielony
pieprz3
marchewki1 łyżkę
oliwy z oliwek1
cytrynę2 łyżki
miodu (najlepiej płynnego)Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni ( z termoobiegiem do 180).
Kurczaka solimy i
pieprzymy, układamy w brytfance, dodajemy pokrojoną w piórka
cebulę i
marchewkę pokrojoną w słupki. Całość polewamy
oliwą z oliwek. Po bokach układamy pokrojoną w plasterki
cytrynę.Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika, smarujemy
miodem i ponownie wstawiamy na 15 minut.
Kurczak powinien być miękki, a jego skóra złocista.Smacznego:)