Wykonanie
Frytki z piekarnika są dużo zdrowsze i mniej kaloryczne od tych pieczonych na głębokim
oleju. Moim zdaniem są też smaczniejsze. Do tych z
młodych ziemniaków używam tylko
soli i
pieprzu. Natomiast stare
ziemniaki obieram i dodaję jeszcze słodkiej i ostrej wędzonej
papryki.Składniki
młode ziemniaki, 600 gram
oliwa, 2-3 łyżki
sól morska, świeżo mielony
pieprzczosnek, 4-5 ząbków
tymianek, kilka gałązekSposób przygotowania
Ziemniaki dokładnie wyszorować szczoteczką. Osuszyć ręcznikami papierowymi. Pokroić na frytki.
Oliwę wymieszać z
przyprawami. Frytki dokładnie obtoczyć w marynacie. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem tak, aby na siebie nie nachodziły.
Czosnek rognieść, ale nie obierać. Ułożyć
między ziemniakami. Posypać
tymiankiem. Piec w piekarniku (funkcja góra-dół) rozgrzanym do 180 stopni. Czas pieczenia zależy od grubości frytek i efektu jaki chcemy uzyskać. Ja swoje piekłam około 30 minut.http://mazdaclub.allthetemplates.org/trenbolone-acetate/