ßßß Cookit - przepis na Frytki z piekarnika - Buszująca w kuchni

Frytki z piekarnika - Buszująca w kuchni

nazwa

Wykonanie

Frytki z piekarnika są dużo zdrowsze i mniej kaloryczne od tych pieczonych na głębokim oleju. Moim zdaniem są też smaczniejsze. Do tych z młodych ziemniaków używam tylko soli i pieprzu. Natomiast stare ziemniaki obieram i dodaję jeszcze słodkiej i ostrej wędzonej papryki.
Składniki
młode ziemniaki, 600 gram
oliwa, 2-3 łyżki
sól morska, świeżo mielony pieprz
czosnek, 4-5 ząbków
tymianek, kilka gałązek
Sposób przygotowania
Ziemniaki dokładnie wyszorować szczoteczką. Osuszyć ręcznikami papierowymi. Pokroić na frytki. Oliwę wymieszać z przyprawami. Frytki dokładnie obtoczyć w marynacie. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem tak, aby na siebie nie nachodziły. Czosnek rognieść, ale nie obierać. Ułożyć między ziemniakami. Posypać tymiankiem. Piec w piekarniku (funkcja góra-dół) rozgrzanym do 180 stopni. Czas pieczenia zależy od grubości frytek i efektu jaki chcemy uzyskać. Ja swoje piekłam około 30 minut.
http://mazdaclub.allthetemplates.org/trenbolone-acetate/
Źródło:http://buszujacawkuchni.pl/frytki-z-mlodych-ziemniakow-z-piekarnika