Wykonanie
Młoda marchewka,
młody czosnek, świeży
tymianek prostu z ogródka... Prosty dodatek do obiadu, grilla lub smakowita przekąska.
Składniki:kilka
młodych marchewekdwa ząbki młodego
czosnkułyżka posiekanego
tymiankułyżeczka
miodu*pół szklanki
oliwy z oliwekszczypta
soli morskiejPrzygotowanie:
Marchewki wyszorować, odciąć końcówki.W pojemniku zmieszać
oliwę,
miód, dodać
sól,
tymianek oraz posiekany na plasterki
czosnek.Do gotowej marynaty włożyć
marchewki, zostawić je tak na ok pół godziny.Piekarnik nagrzać do 180 stopni (termoobieg).Na blaszce rozłożyć papier do pieczenia, poukładać na nim
marchewki i polać je
oliwą z marynaty (po łyżeczce na
marchewkę), ułożyć na marchewkach
czosnek i
tymianek.Piec przez 15 minut.*weganie, którzy nie jedzą
miodu, mogą go zastąpić np.
syropem klonowym