ßßß Cookit - przepis na Pieczona dorada z chilli i limonką

Pieczona dorada z chilli i limonką

nazwa

Wykonanie

Ostatni tydzień był tygodniem rybnym, codziennie co innego a wszystko pyszne i zdrowe. Ubolewam, że świeże ryby po pierwsze są trudniej dostępne a po drugie niestety drogie. Daleko nam do zachodnioeuropejskiego wyboru, mało jest sklepów rybnych a w markecie, wiadomo nie zawsze jakość i świeżość zadowala.
2 świeże wypatroszone dorady
1 czerwona papryczka chilli
2 ząbki czosnku
sok i skórka z pół limonki
pół limonki w cząstkach
sól morska
tymianek
oliwa
Rybki oczyścić i osuszyć. Każdy bok naciąć 4 razy na głębokość pół centymetra. Rybkę lekko skropić oliwą, natrzeć solą tak żeby wniknęła w szczelinki. Do blendera wrzucić papryczkę bez pestek, obrane ząbki czosnku, sok z limonki i część tymianku - wszystko zmiksować i tą masą wysmarować dokładnie rybki, część można włożyć w brzuszek. Na wierzchu dałam też trochę całego tymianku w gałązkach. Piekłam bez przykrycia 20 minut w 180-200 stopniach.
Źródło:http://mamabartka.blogspot.com/2012/03/pieczona-dorada-z-chilli-i-limonka.html