Wykonanie
Ostatni tydzień był tygodniem rybnym, codziennie co innego a wszystko pyszne i zdrowe. Ubolewam, że świeże
ryby po pierwsze są trudniej dostępne a po drugie niestety drogie. Daleko nam do zachodnioeuropejskiego wyboru, mało jest sklepów
rybnych a w markecie, wiadomo nie zawsze jakość i świeżość zadowala.2 świeże wypatroszone dorady1 czerwona
papryczka chilli2 ząbki
czosnkusok i skórka z pół
limonkipół
limonki w cząstkach
sól morskatymianekoliwaRybki oczyścić i osuszyć. Każdy bok naciąć 4
razy na głębokość pół centymetra.
Rybkę lekko skropić
oliwą, natrzeć
solą tak żeby wniknęła w szczelinki. Do blendera wrzucić papryczkę bez pestek, obrane ząbki
czosnku,
sok z limonki i część
tymianku - wszystko zmiksować i tą masą wysmarować dokładnie
rybki, część można włożyć w brzuszek. Na wierzchu dałam też trochę całego
tymianku w gałązkach. Piekłam bez przykrycia 20 minut w 180-200 stopniach.