Wykonanie
Lekko ostry, bardzo aromatyczny z przewagą wędzonej
papryki. Al`dente taki najlepiej smakuje :) Przepis z leitesculinaria.com .
Składniki :1 średnia główka
kalafiora ( użyłam niewielkiej główki dzięki temu różyczki miały więcej przypraw na sobie i były bardziej aromatyczne. Jesli użyjecie średniej proponuję zwiększyć ilość przypraw o połowę )3 łyżki
oliwy1 łyżeczka
chilli w proszku1 łyżeczka wędzonej
papryki w proszku1/4 łyżeczki lub nieco więcej
soli morskiejmielony
czarny pieprzsok z 1/4
limonki ( opcjonalnie )
Kalafior dzielimy na różyczki. Pozostałe składniki oprócz
soku z limonki mieszamy w małej miseczne a następnie polewamy nimi
kalafior jednocześnie mieszając tak aby dokładnie oblepił różyczki. Skrapiamy
sokiem z limonki do smaku.
Kalafior rozkładamy na blasze w jednej warstwie. Pieczemy w 220°C 20-30 minut lub do momentu aż będzie przyrumieniony i al`dente.Podajemy ciepły.smacznego :)