Wykonanie
Choć to już prawie maj, nadal nie ma wielu świeżych warzyw, a są one nieodzownym składnikiem zdrowej diety. Bez nich organizm ludzki nie może funkcjonować prawidłowo.Ratuje nas poczciwa
marchewka, dostępna cały okragły rok. Tak przygotowaną
marchewkę na pewno polubicie. Jest to wersja dietetyczna, bez kalorycznej zasmażki.Przygotowuje się właściwie sama - w międzyczasie innych kulinarnych zabiegów. Jest naprawdę smaczna. Ważne jest, by pozostała al dente, lekko chrupiąca.Składniki na 2 porcje:500 g
marchewki1
cebula2 małe ząbki
czosnkugałązki
tymianku2 łyżki
oliwy z oliwek1 łyżeczka
miodu4 łyżki
wodysólPrzygotowanie:Duże
marchewki pokroić w duże słupki, małe,
młode marchewki pozostawić w całości.
Cebulę obrać, pokroić w ósemki lub ćwiartki.Obrać
czosnek.
Marchewki,
cebulę i
czosnek ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Dołożyć
tymianek w gałązkach.Całość skropić
oliwą i
miodem, podlać odrobiną gorącej
wody.Dusić na małym ogniu około 15 minut lub w piekarniku około 30 minut w przykrytym naczyniu. Świetny dodatek do każdego drugiego dania. Przed podaniem posolićŻyczę smacznego!