Wykonanie
Kurczak z
bekonem to danie łatwe w przygotowaniu,efektowne i bardzo smaczne.Dla tych co uwielbiają
pieczone mięso i
kurczaka ten przepis jest idealny.
SKŁADNIKI:1
kurczak lub 2-4 udka i pierś2-3 opakowania plastrów
boczku wędzonego 150 g1-2
marchewki1
cebula1 łyżka
masłaMARYNATA DO
MIĘSA:1 łyżka
miodu3 przeciśnięte ząbki
czosnkusól,
papryka ostra w proszku,
przyprawa do kurczaka,
tymianek1 łyżka
soku z cytryny4 -6 łyżek
wody2 łyżki
oliwyZ
kurczaka wycinamy udka,pierś(pierś kroimy na mniejsze kawałki) i skrzydełka.W misce przygotowujemy marynatę,przekładamy do niej
kurczaka i dokładnie mieszamy.Odkładamy na 2-3 godziny.Obrane i pokrojone
marchewki i
cebulę układamy w naczyniu żaroodpornym,dodajemy
masło.Kawałki
kurczaka zawijamy w 2-3 plasterki cieniutkiego
boczku,układamy na
marchewce z
cebulą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 *C,na 45-50 minut,ja piekłam troszkę dłużej zmniejszając temperaturę do 160 *C.
Mięso podpieczone obracamy aby ładnie było zarumienione z każdej strony.Podajemy z
ziemniakami,
pieczywem lub ulubioną surówką.
Mięso jest pyszne również na zimno.Na talerzu układamy porcję
ziemniaków,pieczoną
marchewkę i kawałki
mięsa,polewamy sosem powstałym z
pieczenia mięsa.