ßßß
Składniki:10 młodych ziemniaków (niewielkich)2 małe cukinie3 pomidory2 duże cebule fioletowe2 marchewkipół pęczka świeżego tymianku5 łyżek oliwysól1/2 łyżeczki suszonego czosnku*1/2 szkl wodyPrzygotowanie:Marchew i cebulę obrać. Następnie wszystkie warzywa dobrze umyć.Ziemniaki włożyć do płaskiego naczynia (np wysokiej patelni), zalać wodą, przykryć pokrywką i zagotować. Zmniejszyć temperaturę pod palnikiem i gotować ok 10 minut.Marchew pokroić w plastry a cebulę w piórka. Pomidory przekroić na pół a cukinie w grube plastry.Ziemniaki wystudzić, pozostawiając na suchej patelni na ok 20 minut. Pokroić w grube plastry, włożyć do dużej miski wraz z cukinią, marchwią i cebulą. Wlać oliwę, posolić, posypać czosnkiem. Wymieszać ostrożnie tak, aby każde warzywo było obtoczone w oliwie. Przełożyć na blaszkę z papierem do pieczenia i ułożyć na płasko warzywa. Dołożyć pomidory a na wierzchu ułożyć gałązki tymianku.Piec do zarumienienia się ziemniaków ok 35 - 40 minut w temperaturze 170 C.Przełożyć z blaszki do ceramicznego garnka lub misy, dzięki czemu warzywa dłużej pozostaną ciepłe.Smacznego :)
* używam suszonego czosnku, bo świeży, jeśli się przypali, gorzknieje, co potrafi zepsuć całą potrawę, jednak Wam pozostawiam wybór, można użyć czosnku w ząbkach, nie usuwając łupinek, wtedy, co prawda cała potrawa nie przejdzie jego smakiem, jak w przypadku użycia czosnku suszonego, ale za to można go obrać i wrzucić do garnka