ßßß


Składniki:Kurczak o wadzę 1,2-1,5 kgprzyprawy: papryka w proszku,majeranek,sól,pieprzokoło 200 gr boczku wędzonego1 cebula4 ząbki czosnku4 małe ziemniaczkioliwa lub masłoKurczaka natrzeć pożądanie przyprawami i odstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Boczek, cebulkę, ząbki czosnku pokroić w plasterki, ziemniaki obrać. Pod skórę kurczaka (na piersiach) wkładamy trochę boczku, cebuli i czosnku. Do środka wkładamy pozostałe produkty razem z ziemniakami.Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni, wkładamy kurczaka w brytfance ułożonego na brzuchu Po około 30-45 minutach grzbiet powinien być już podrumieniony więc przewracamy kurczaka na plecy i czekamy aż te się zarumienią tez około 40 minut. W tym czasie można położyć na kurczaka kilka łyżeczek masła lub polać go oliwą. Zmniejszamy temperaturę piekarnika do 140 stopni i szczelnie przykrywamy Piec go dalej około 1,5 godziny.