Wykonanie
U mnie w domu, jak piekę
kurczaka to co rusz muszę mu wymyślić nowe "wnętrze" i tak było tym razem. Do środka wrzuciłam to co mężczyźni lubią najbardziej:
boczek,
cebulkę,
czosnek i ziemniaczki wszystko dzięki temu zyskało wspaniałego smaku. Zapraszam do wypróbowania przepisu!
Składniki:
Kurczak o wadzę 1,2-1,5 kg
przyprawy:
papryka w proszku,
majeranek,
sól,
pieprzokoło 200 gr
boczku wędzonego1
cebula4 ząbki
czosnku4 małe ziemniaczki
oliwa lub
masłoKurczaka natrzeć pożądanie
przyprawami i odstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Boczek,
cebulkę, ząbki
czosnku pokroić w plasterki,
ziemniaki obrać. Pod skórę
kurczaka (na piersiach) wkładamy trochę
boczku,
cebuli i
czosnku. Do środka wkładamy pozostałe produkty razem z
ziemniakami.Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni, wkładamy
kurczaka w brytfance ułożonego na brzuchu Po około 30-45 minutach grzbiet powinien być już podrumieniony więc przewracamy
kurczaka na plecy i czekamy aż te się zarumienią tez około 40 minut. W tym czasie można położyć na
kurczaka kilka łyżeczek
masła lub polać go
oliwą. Zmniejszamy temperaturę piekarnika do 140 stopni i szczelnie przykrywamy Piec go dalej około 1,5 godziny.